Ap størst igjen

I to måneder kunne Carl I. Hagen trone på toppen som leder av landets største parti. Nå er det slutt. Arbeiderpartiet har igjen inntatt førsteplassen. Det viser en fersk meningsmåling MMI har gjort for NRK og Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en framgang på 3,8 prosentpoeng for Arbeiderpartiet og en tilbakegang på 4,3 prosentpoeng for Fremskrittspartiet, bytter de to partiene plass på lista. Men Arbeiderpartiets forsprang er ikke stort, og ligger innenfor de feilmarginer meningsmålinger har.

Landsmøte

Likevel kommer Arbeidderpartiets framgang meget beleilig for partiledelsen. Om to dager kommer landsmøtet sammen i Oslo, og denne målingen vil ganske sikkert skape god stemning blant delegantene. De aller dystreste tilstandene ser nå ut til å være over. Det ville vært ille å holde landsmøte med meningsmålinger så lavt som i forrige måned. 28,7 prosent oppslutning er egentlig lite å glede seg over. Partiet bør jo komme seg godt over 30 prosentmerket for å være noenlunde tilfreds.

Men den velgferflukten partiet opplevde i sommer er nå over, ogn det er fortsatt ti måneder til valget. Mye kan skje på den tida.

Hagen-fall

Fremskrittspartiet på sin side får 27,3 prosent oppslutning, som selvsagt er meget høyt for partiet. Det er nesten dobbelt så mye som partiets valgresultat i 1997, som ble betraktet som et drømmevalg. Bakgrunnstallene viser at en del tidligere Arbeiderparti-velgere har vært på en kort visitt hos Fremskrittspartiet, men har nå vendt tilbake til sitt gamle parti. Men fortsatt er det slik at Fremskrittspartiet har forsynt seg grovt med velgere fra alle andre partier i forhold til siste valg.

For de andre partiene er det små forandringer denne måneden. Det virker som om mesteparten av velgernes interesse nå dreier seg om kampen mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Frp har klar overvekt av mannlige velgere, og står sterkest på Vestlandet. Bråket i Oslo-partiet ser ikke ut til å ha gitt spesiell tilbakegang i hovedstaden. Arbeiderpartiet får omtrent like stor oppslutning blant kvinner som menn, og står svakest blant de yngste velgerne og på Vestlandet.

Målingen er gjort blant 919 velgere i perioden 2. - 5. november.