Ap støtter SVs kandidat til ordfører - ikke sin egen varaordfører

Oslo Ap vil ikke ha ordføreren i hovedstaden. De vil at SVs Marianne Borgen blir sittende.

BLIR IKKE ORDFØRERKANDIDAT: Kamzy Gunaratnam er varaordfører i Oslo. Ap vil ikke ha henne som ordførerkandidat til valget i høst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BLIR IKKE ORDFØRERKANDIDAT: Kamzy Gunaratnam er varaordfører i Oslo. Ap vil ikke ha henne som ordførerkandidat til valget i høst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Ap går til valg med SVs Marianne Borgen som ordførerkandidat.

Det har også skapt sterke reaksjoner innad i Oslo Ap at partiet ikke vil fronte sin egen varaordfører Kamzy Gunaratnam som ordførerkandidat, skriver Østlandssendingen.

Ap forteller Dagbladet at byrådet og samarbeidskoalisjonen med SV og MDG går vil valg for å få fornyet tillit. Dermed vil ikke partiet drive valgkamp mot ordføreren de selv har støttet.

- I 2015 samlet Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt seg om Marianne Borgen som ordfører. Hun har ivaretatt vervet og representerer hele byen på en god måte. Dette handler ikke om Kamzy, men om at vi ikke kan drive valgkamp mot en ordfører vi selv har satt inn, sier Frode Jacobsen, leder i Oslo Ap, til Dagbladet.

- Jeg som trodde Ap var et maktparti som aldri kunne mettes, litt som et kakemonster?

- Bare det at du stiller det spørsmålet viser at det er bra at vi nå viser at Ap er et samarbeidsparti. Vi tror tida der Arbeiderpartiet får 50 prosent av stemmene og kan bestemme alt er forbi. Derfor må vi søke samarbeid. Jeg har for det meste fått positive reaksjoner, men det er selvsagt noen som er uenig, og det er helt lov, svarer Jacobsen.

Reaksjoner

Flere reagerer kraftig på vrakingen av Gunaratnam. En av dem er veteran i Oslo Ap, Knut Roger Andersen. Han viser for det første til vedtektene, der det heter at partiet skal nominere ordførerkandidat. Han viser også til at Ap ved hvert valg siden byparlamentarismen ble innført i Oslo i 1987, har nominert ordførerkandidat.

Ønsker Kamzy, ikke Borgen

For fire år siden, da Ap gikk til valg på byrådsflertall med SV og MDG, var Tone Tellevik Dahl Aps ordførerkandidat.

Hun ble ofret i forhandlingene med SV.

- Vi er fortsatt et parti med integritet og tyngde til å kunne stille også ordførerkandidat i landets største by. Når valget er over, får man jo sette seg ned og forhandle om de posisjoner som skal besettes, basert på valgresultatet, sier Andersen.

Han mener det er vanskelig å kommunisere til velgerne at Ap ikke går for en egen ordførerkandidat. Andersen mener Gunaratnam er en utmerket ambassadør for Oslo.

- Enda vanskeligere blir det fordi vi i mennesket og politikeren Kamzy Gunaratnam nettopp har den folkevalgtesom både gjennom sin styrings- og ombudsrolle kommuniserer til og med byens borgere og brukere. Kamzy er blitt den stemmen som et befolkningspanorama i endring i Oslo lytter til. Det er påfallende at Oslo som er en mangfoldig flerkulturell by har vi kun Kamzy med minoritetsbakgrunn, på kumulert plass, desto viktigere blir nettopp hennes rolle som ordførerkandidat, sier Andersen.

Avviser eget kandidatur

Hovedpersonen selv sier hun ikke er ordførerkandidat dersom dette skulle bli foreslått på nominasjonsmøtet 2. mars.

- Vi er landets største parti med mange medlemmer og ulike synspunkter. Det respektere jeg. Jeg er nestleder i et partistyre som enstemming har vedtatt at vi ikke går til valg med en ordførerkandidat, det stiller jeg meg bak, sier Gunaratnam til Dagbladet.

- Jeg er den første kvinnen som er foreslått på lista og den første med minoritetsbakgrunn. Jeg er stolt av å stå på lista og at jeg har blitt foreslått på plassen som nummer to, side om side med Raymond Johansen. Nå går vi til valg på dagens koalisjon og jeg ser fram til valgkampen og dersom velgerne gir oss tillit, fire nye år med de.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer