Ap strammer skattegrepet

Senterpartiet ble i 1997 enige med Arbeiderpartiet om prinsippene for taksering av bolig. Forslaget til takseringsregler som Arbeiderpartiet la frem i vår, var på ingen måte en oppfølging av den avtalen vi hadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tvert imot, Arbeiderpartiet la frem en helt annen modell med betydelig skatteskjerpelse. Arbeiderpartiet opptrer uryddig og bryter avtaler når de har sjansen til det.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet var enige om en modell som gjør at ni av ti slipper å betale boligskatt. Boliger under 150 kvm skulle slippe boligskatt. Dersom Arbeiderpartiet hadde stått ved avtalen fra 1997, ville dette gitt en skattelette til folk flest på 3,7 milliarder kroner. Hvorfor valgte Arbeiderpartiet i stedet å stramme skattegrepet og skjerpe skatten på bolig?

Det finnes en forklaring. Den er at kapital flyter fritt over grensene. Slik ønsker Arbeiderpartiet at det skal være, med støtte fra Frp og Høyre. Dersom man i en slik situasjon skal sikre inntekter til statskassa, betyr det at formue og kapital som ikke kan flyttes, må skattlegges hardere. I en slik sammenheng egner bolig seg godt for skattlegging. Ap sier i Ot.prp 55: «Skal en kunne opprettholde velferdsnivået i Norge, må skattlegging derfor omfatte også formue og inntekt av egen bolig og fritidseiendom.» Dette ligger bak Arbeiderpartiets uvilje mot å gi folk med vanlige boliger en skattelette. Her er regjeringen helt på linje med Høyre og Frp, som også går inn for skatt på bolig ved at den kommunale eiendomsskatten skal opprettholdes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer