- BØR TA PERMISJON: Vågå Arbeiderparti hilser Rune Øygard tilbake til ordførerstolen så fort han ønsker, mens fylkesleder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, og Ap's sentralledelse mener Øygard bør ta permisjon mens etterforskningen mot ham pågår. Foto: ESPEN RØST / DAGBLADET
- BØR TA PERMISJON: Vågå Arbeiderparti hilser Rune Øygard tilbake til ordførerstolen så fort han ønsker, mens fylkesleder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, og Ap's sentralledelse mener Øygard bør ta permisjon mens etterforskningen mot ham pågår. Foto: ESPEN RØST / DAGBLADETVis mer

Ap-strid om Vågå-ordføreren

Vågå Arbeiderparti ønsker Rune Øygard tilbake som ordfører så raskt som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ/OSLO (Dagbladet): Leder i Vågå Arbeiderparti, Live Langøygard, sa i helga at de har full tillit til Rune Øygard, og at han er velkommen tilbake når han selv ønsker. Hun synes ikke det er betenkelig at Rune Øygard går tilbake i ordførerstillingen mens etterforskningen mot ham pågår, melder Gudbrandsdølen Dagningen.

- Best for alle Men sentralt i Ap er holdningen en annen, etter det Dagbladet erfarer. Her mener man at så lenge saken mot Øygard etterforskes, bør han ikke gå tilbake som ordfører i Vågå. Ordføreren ble for to uker siden siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, men sier sjøl han er uskyldig.

- Vi mener den klokeste avgjørelsen for Øygard vil være å ta permisjon. Nå er Rune Øygard sykemeldt, men vi kommer til å stå på den anbefalingen også når han ikke er det. At han går ut i permisjon er best for alle parter, sier Kjersti Stenseng, leder i Oppland Arbeiderparti, til Dagbladet.

Dialog Hun fortsetter:

- Vi har full respekt for hvordan Vågå Arbeiderparti har behandlet saken, men vi vil gjenta det som vi har sagt tidligere, at permisjon er det beste. Vi har hatt en tett og god dialog med Vågå Arbeiderparti hele tiden, sier Stenseng, som også er politisk rådgiver i Kulturdepartementet.

Støtende Da det ble kjent at Vågå-ordfører Rune Øygard var siktet for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente for en uke siden, sa Ap's partisekretær Raymond Johansen at han hadde rådet Øygard til å ta permisjon. Før helga gjorde bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal det klart at jenta og hennes familie vil føle det som støtende om ordføreren kommer tilbake på jobb mens etterforskningen pågår.

Mektig nettverk Braaten Hjortdal reagerer også på siktedes forsvarsstrategi tidlig i saken. På en liste over 30 personer som ordføreren ønsker avhørt, finnes en rekke samfunnsprofiler. Braathen Hjortdal mener dette i stor grad dreier seg om rene «karaktervitner» som i liten grad kan opplyse straffesaken. Hun frykter at presset på jenta blir unødvendig stort når ordføreren mobiliserer sitt innflytelsesrike nettverk.

- Det er klart at det er en ekstra belastning for henne at mektige mennesker ser ut til ha tatt side. Dette er personer man ser opp til, og som har stor innflytelse og lederposisjoner. Kjente mennesker har jo en viss effekt på oss, sier Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Jobber for ordføreren Advokaten understreker at hun ikke vet hvilke av ordførerens venner og kontakter som vil ta stilling til saken, og håper at ingen vil følge eksempelet til Morten Krogvold. Kjendisfotografen uttalte fredag blant annet at «hvis Rune er skyldig, blir jeg den første astronauten til Pluto». Krogvold påpekte også at «det er ressurssterke mennesker som virkelig jobber for Rune nå. Og Rune har mye innflytelsesrike venner og et innflytelsesrikt nettverk». Bistandsadvokaten forteller at jentas foreldre har reagert på utspillene.

- De rister på hodet og er uforstående til det som blir sagt fra den kanten, sier Braathen Hjortdal.