MOT SKJENKESTOPP: Venstres Ola Elvestuen, her med nestlederkollega Trine Skei Grande, kan betakke seg for de rødgrønnes planer om å stenge alkoholkranene klokka 02 i stedet for 03. Foto: LARS HARALD J. KRISTIANSEN/SCANPIX
MOT SKJENKESTOPP: Venstres Ola Elvestuen, her med nestlederkollega Trine Skei Grande, kan betakke seg for de rødgrønnes planer om å stenge alkoholkranene klokka 02 i stedet for 03. Foto: LARS HARALD J. KRISTIANSEN/SCANPIX Vis mer

- Ap, SV og Sp vil innføre felles leggetid for alle

Venstres nestleder Ola Elvestuen i harnisk over forlaget om å stoppe all alkoholskjenking i landet klokka 02.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet): - Dette er den rødgrønne formynderstaten på sitt verste. En sentralisert statlig innskrenking av skjenketidene er et hån mot lokaldemokratiet, tordner Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, overfor Dagbladet.

- Ap, SV og Sp ønsker å innføre en felles leggetid for alle, understreker han.

Den rødgrønne regjeringen har lenge ønsket å innskrenke skjenketidene nasjonalt - og i dag sendte helseminister Bjarne Håkon Hanssen et endringsforslag til alkoholloven ut på høring.

Forslaget innebærer at alle landets alkoholkraner må stenge innen klokka 02.

- Store skader
I dag har kommunene rett til å kunne servere alkohol til 03, selv om mange allerede har innskrenket skjenketid på eget initiativ. Får Hanssen lovendringen igjennom, må altså alle utesteder holde opp å skjenke en time tidligere.

- Vi vet hvor store skader bruk av alkohol kan føre til, og vi vet at begrensede salgs- og skjenketider bidrar til å begrense forbruket, sier Hanssen i en uttalelse.

Skadene han sikter til, dreier seg for en stor del om de mange voldssakene som har opphav i fyll på sein nattetid i de store byene.

Politiet enige
Politiet er langt på vei enige i regjeringens ønskede tiltak; i forrige måned ble det kjent at mengden vold i Trondheim og Hamar har gått ned med henholdsvis 30 og 50 prosent etter at de to byene innførte skjenkestopp klokka 02 i fjor.

- Ved å redusere skjenketidene med en time frigjør vi ressurser som kan brukes på andre områder i samfunnet, slår Hanssen fast.

Samtidig antyder ministeren at mer aggressive rutiner mot brudd på loven kan følge med på lasset - han nevner bl.a. at et utested kan stenges umiddelbart som følge av kontroll.

- Overkjøring
Venstre på sin side ser utspillet som en overkjøring av alle landets kommunestyrer, som, hvis loven blir vedtatt, i praksis blir satt på sidelinja av sentrale myndigheter.

- Vi må stole på lokaldemokratiet. De folkevalgte i lokalmiljøet har best forutsetning for å løse lokale problemer, sier Venstre-nestleder Elvestuen til Dagbladet.

- Mener Venstre at vernet om lokaldemokratiet veier tyngre enn alle andre hensyn i saken, som f.eks. begrensning av vold?

- De lokale myndighetene kan også ha kontakt med politiet, og kan slik ordne opp på de få stedene der det bråkes. Man trenger ikke å overkjøres av Stortinget for å få det til, sier Elvestuen.

- Snever oppfatning
Han utdyper:

- De rødgrønne har en veldig snever oppfatning av hvilke virkemidler som kan brukes for å få bukt med vold på byen. Skjenking er bare ett av disse; like viktig er det f.eks. å sikre at utestedene drives av seriøse aktører.

Han minner om at saken også kan få følger for et lokalsamfunns renommé.

- Når man legger ut på reise, vil man jo vurdere et steds attraktivitet etter hva man kan gjøre der, sier han og antyder at strenge skjenketider i siste instans vil kunne skade Norges turistnæring.

Felles sak med Frp?
I forkant av valget havarerte et borgerlig samarbeid mye på grunn av Venstres motvilje mot å samarbeide med Frp. Når det gjelder skjenkelovgivningen, har imidlertid de to liberale partiene tilsynelatende mye de kan enes om; Frp mener i prinsippet det ikke burde være begrensninger på skjenketidene.

- Vi kunne skjenket hele døgnet for min del, så lenge folk holdt seg innenfor loven og fulgte de retningslinjene som er gitt, og ikke gir alkohol til folk som er overstadig beruset, sa Frp's Jan Arild Ellingsen til Aftenposten for en måned siden.

- Vil Venstre støtte en kommune som f.eks. ønsker å holde åpent 24 timer i døgnet?

- Hovedanliggendet vårt er ikke å kjempe for 24 timers skjenking, men å verne om lokaldemokratiet. Men hvis et slikt spørsmål kommer opp, er vi ikke prinsipielt imot muligheten, svarer Elvestuen.

Begge de to opposisjonspolitikerne er imidlertid klokkeklare på at kommer til å stemme imot forslaget når det kommer opp for avstemning på Stortinget.

Høringsfristen for regjeringens endringsforslag er satt til 23. desember.

VIL SPARE SAMFUNNET: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) er av oppfatningen at tidligere skjenkestopp drastisk vil redusere fyllevolden på byen, og dermed samfunnets omkostninger. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
VIL SPARE SAMFUNNET: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) er av oppfatningen at tidligere skjenkestopp drastisk vil redusere fyllevolden på byen, og dermed samfunnets omkostninger. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer