Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap svarer Frp: - Her er vår plan for flyktningene, Tybring-Gjedde

Arbeiderpartiet utfordres til å legge fram sin asylpolitikk. Det er bare én regel: Ap skal holde Sylvi Listhaug utenfor.

KRANGLER: Helga Pedersen (Ap) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) blir ikke enige om hvem som har den beste asyl- og innvandringspolitikken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet & Espen Røst / Dagbladet
KRANGLER: Helga Pedersen (Ap) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) blir ikke enige om hvem som har den beste asyl- og innvandringspolitikken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet & Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christian Tybring-Gjedde og Oslo Frp sendte Stortinget 30 punkter til «en framtidsretta asylpolitikk» på lørdag. Forslagene ble heftig kritisert av samtlige partier på Løvebakken. 

Tybring-Gjedde har nå sett seg lei av Frp-kritikken fra partiets motstandere. Han ønsker klarhet i hva kritikerne faktisk har som sin integreringspolitikk, annet enn å refse Frp. 

- Våre politiske motstandere går etter retorikken og ordbruken til Sylvi Listhaug, men de har ingen egne forslag til politikk. Hva slags ansvarsløs holdning til politikken er det, spør han og legger til:

- Hva vil egentlig Arbeiderpartiet på asyl- og integreringsfeltet? 

Én regel: Ikke snakk om Listhaug Dagbladet ga derfor Aps talsperson på området, Helga Pedersen, følgende utfordring: Forklar oss, en gang for alle, hva som faktisk er Arbeiderpartiets linje i den heteste poteten i norsk politikk i 2016

Det er bare én regel: Pedersen får ikke lov til å nevne Sylvi Listhaug eller Frp én eneste gang. Hun skal snakke om eget parti og egen politikk, og bare om det. 

- Arbeiderpartiet er for en streng, rettferdig og human asyl- og innvandringspolitikk, innleder Pedersen og fortsetter: 

- Vår politikk bygger på ryddighet, rettssikkerhet og internasjonalt ansvar. Vi forholder oss til virkeligheten, og når vi har sittet i regjering har det vært orden på dette. Realisme betyr også å innse at flyktninger og migrasjon er en del av vår globale verden, som det ikke nytter å lukke øynene for, fortsetter hun. 

Runde 1: Ap-politikk Ap-toppen sier videre det er «viktig at Norge tilbyr beskyttelse», noe det er full enighet om på Stortinget, fra SV til Frp. «Men alle kan ikke få opphold i Norge», fortsetter Pedersen, og nevner dermed enda et punkt politikerne enes om. 

- Vi skal møte mennesker som kommer til Norge med respekt og medmenneskelighet. Men Norge kan ikke ta imot alle som ønsker å komme hit. De som har ikke har krav på vår beskyttelse, har plikt til å reise ut av landet, slår hun fast. 

- Og hva eksakt er Aps politikk?

- Ett av de viktigste målene i integreringspolitikken er å sikre at de som får opphold raskt kan gå inn i arbeidslivet og være økonomisk selvforsørget. God språkopplæring, utdanning og kvalifisering er avgjørende for at vi lykkes med dette, hevder Pedersen.

Hun henter fram Aps alternative budsjett for 2016 for å vise Tybring-Gjedde hva partiet faktisk ønsker å utrette på feltet.

- Økt satsing på språkopplæring, utvidelse av barnehagetilbudet i mottakene til treåringer, styrking av kommuneøkonomien, en styrking av frivillig sektor og stimulering av deres engasjement for å integrere i samarbeid med kommunene, hurtig avklaring av utdanningsnivå og løft for boligbyggingen, ramser hun opp fortløpende.

Runde 2: - Ap har ingen politikk Christian Tybring-Gjedde er likevel ikke imponert når han får se Pedersens liste. 

- Greit å få bekreftet at Arbeiderpartiet ikke har en egen selvstendig politikk på asyl- og innvandringsfeltet. Honnørord som ryddighet, rettssikkerhet og internasjonalt ansvar kan alle slutte seg til. Det jeg etterlyser er konkret politikk, understreker han.

Frp-politikeren mener Pedersen nå avslører at Ap egentlig ikke har en egen retning, bare en politikk av selvfølgeligheter. 

- At man forholder seg til virkeligheten er jo også et interessant politisk standpunkt. Hva skulle man ellers forholde seg til? Alt det er jo vel og bra, men hva er politikken? Hva er Arbeiderpartiets asyl- og innvandringspolitikk? Hvordan vil partiet takle migrasjonsstrømmen fra sør til nord?

Runde 3: Frp uten ansvar Tybring-Gjedde vil altså fortsatt ha svar og dermed går turen tilbake til Pedersen og Arbeiderpartiet

- Tybring-Gjedde etterlyser «konkret politikk» fra deg, ikke bare honnørord?

- Påstandene om at Ap ikke har en selvstendig politikk faller på sin egen urimelighet. Gjennom åtte år i regjering hadde Ap ansvar for dette feltet og holdt orden på grensene gjennom en streng og rettferdig asylpolitikk, svarer Pedersen.

Hun mener Frp lider fordi verden ikke er så enkel nå som partiet sitter i regjering.

- Når Frp må forholde seg til den kompliserte virkeligheten, så skjer heller ikke ting i henhold til den forenklede oppskriften deres. Etter Storskog er resultatet at et betydelig lavere antall enn forespeilet kan returneres, et høyt antall asylsøkere er forsinket fra mottak og regjeringa har skapt usikkerhet om deres praksis er i tråd med Folkeretten, sier hun.

Pedersen sier så at noe som skiller Frp og Arbeiderpartiet fra hverandre er evnen til å opptre på ansvarlig vis.

- Internasjonalt ansvar har et konkret innhold. Det handler ikke minst om å ta ansvar for FNs kvoteflyktninger, der Ap i fjor tok initiativ til et forlik i Stortinget. Frp stilte seg utenfor og oppfordret kommunene til boikott.  

Runde 4: - Ingen Ap-plan Dagbladets fram-og-tilbake runde mellom Pedersen og Tybring-Gjedde avsluttes med enda en prat med Frp-politikeren.

Han sender oss en utfyllende liste over hva han og Frp ønsker å gjøre i asylspørsmål. Lista inkluderer opprettelsen av FN-finansierte flyktningeleire utenfor Schengen-området, og å sende asylsøkerne hjem så snart det er forsvarlig. 

Som en avslutning undrer han om Arbeiderpartiet har tatt høyde for hvilke asylutfordringer som kan vente Norge i åra som kommer. 

- Hva vil Ap gjøre dersom det eksempelvis skulle bryte ut borgerkrig i Nigeria, som ikke er helt usannsynlig, og kanskje 30 - 40 millioner vil banke på Europas dør. Hva da? Det vi ser i Oslo og andre større byer i Norge er økende grad av segregering. Innvandrere flytter inn og etniske nordmenn flytter ut. Denne utviklingen er blitt gradvis forsterket med Arbeiderpartiet ved roret, avslutter han.