KRITISK: Som kunnskapsminister må Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre (t.h) svare for hva som er akseptabel bruk av forskningen, mener Hadia Tajik. Foto: Nina Hansen
KRITISK: Som kunnskapsminister må Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre (t.h) svare for hva som er akseptabel bruk av forskningen, mener Hadia Tajik. Foto: Nina HansenVis mer

Ap-Tajik krever Listhaug-avstand fra Røe Isaksen (H): - Helt uakseptabelt

Kunnskapsministeren må svare i Stortinget om regjeringens bruk av forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I debattprogrammet Dagsnytt atten på NRK i går ble kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) utfordret til svare på hva han synes om måten Sylvi Listhaug brukte statistikk på.

Bakgrunnen er en kronikk innvandringsministeren har skrevet på NRK Ytring, og som de siste dagene har blitt kritisert fra forskerhold.

I kronikken bruker Listhaug statistikk på en måte forskerne mener er feil, og Listhaug har vedgått at noe av innholdet i kronikken var upresist gjengitt og også basert på personlige erfaringer.

LES OGSÅ: Listhaug får forskningsslakt igjen: Les bakgrunnen og vurder selv

Regjeringen har ellers ikke tatt avstand fra måten statistikken er brukt på. Det gjorde heller ikke Røe Isaksen i NRK-intervjuet, noe som får Aps Hadia Tajik til å se rødt.

- Han unnlater å ta tydelig avstand fra Listhaugs bruk av forskningen. Det mener jeg er helt uakseptabelt, for som landets kunnskapsminister mener jeg han må sette en tydelig standard for hva som er akseptabel bruk av forskning og ikke, sier hun til Dagbladet.

I NRK-intervjuet måtte Røe Isaksen svare på spørsmål fra en bekymret UIO-rektor Ole Peder Ottersen, som mener regjeringen viser en tendens til å bruke statistikk feil.

Anklagene mot Listhaug kommer nemlig kort tid etter at fiskeriminister Per Sandberg ble beskyldt for å bestille mer næringsvennlig  forskning fra Havforskningsinstituttet, og det akademiske miljøet er bekymret over at saker som dette skal være med å svekke tilliten til norsk forskning. 

LES OGSÅ: Listhaug tar ikke nødvendigvis feil, men hun tar feil om forskningen

Røe Isaksen fikk flere direkte spørsmål, men ville ikke svare  på spørsmål om Listhaugs bruk av forskningen, utover følgende kommentar:

- Når den diskusjonen kommer betyr det at det ikke har vært klart nok hva som er forskning og hva som er politiske meninger, men dette er da altså en kronikk, som har litt andre formatkrav. Men jeg mener at også i denne saken gjelder det at vi som politikere må være flinke til å skille mellom hva som er forskningen og hvilke konklusjoner den trekker, og hva som er våre politiske standpunkt som partifolk, sa han i NRK-intervjuet.

Må svare i Stortinget UIO-rektoren var ikke imponert over svaret. Det er heller ikke Tajik.
 
 - Han går ganske langt i å si at det stilles andre typer formatkrav til en kronikk enn til en politisk vurdering. For politikere er det ikke sånn at det er andre sannhetskrav som gjelder, sier Tajik.

Nå vil hun gi ministeren en ny sjanse til å svare på spørsmålet - i Stortinget.

Når Røe Isaksen kommer på jobb etter helga ligger brevet fra Tajik og venter på ham i innboksen.  

- Departementet har sagt at de støtter Listhaugs bruk av forskningen?

- Det ville vært svært oppsiktsvekkende hvis departementet gikk ut og ikke var enig med egen statsråd, sier Tajik.

Det er ikke første gang Listhaug beskyldes for å misbruke statistikk. Unicef sendte i januar en klage til Justisdepartementet hvor de beskyldte henne for det samme i forbindelse med en rapport om ankerbarn.

Tajik er ikke den eneste som reagerer på manglende avstand fra Høyre.

Anklages for bagatellisering Venstre-leder Trine Skei Grande har beskyldt statsminister Erna Solberg for å bagatellisere betydningen av forskning ved å ikke ta avstand fra feilbruken.

- Jeg mener at vi skal lytte til forskning, så vet vi også at det er forskningsresultater som er ulike, og på det området her så har proposisjonen gitt en veldig god og balansert fremstilling, svarte Solberg da hun ble intervjuet om kritikken i går.

- Jeg mener at en statsminister, og spesielt en statsminister fra Høyre, bør verdsette forskning mye sterkere, eller i hvert fall ha respekt for konklusjonene. Da kan hun ikke sitte på Politisk kvarter og si at det finnes mye forskning på dette, for det gjør det ikke, sier Grande til NRK i går.