SV-NESTOREN: Stein Ørnhøi mener sosialdemokratiet i Europa ikke har funnet den nye veien for å kombinere økonomisk og økologisk utvikling. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SV-NESTOREN: Stein Ørnhøi mener sosialdemokratiet i Europa ikke har funnet den nye veien for å kombinere økonomisk og økologisk utvikling. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

STEIN ØRNHØI

- Ap tapte ikke fordi Støre har for mange penger i banken

Stein Ørnhøi, SV-veteran og tidligere valgekspert i TV 2, mener forklaringene på Ap's katastrofevalg er for enkle og overfladiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hovedproblemet for Arbeiderpartiet er verken at Jonas Gahr Støre har for mange penger i banken eller at de snakket om gale ting i valgkampen. Vel traff Støre dårlig med sin beskrivelse av at det står så dårlig til i Norge. Men jeg tror ikke at økt skatt flyttet en stemme, sier Stein Ørnhøi til Dagbladet.

IKKE ET TEMA: Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Trond Giske møtte pressen etter «oppvaskmøtet» med sentralstyret. Ap-ledelsen forteller at Støres stilling ikke var et tema under møtet, men vil ikke gå i detalj om hva sentralstyret diskuterte. Video: NTB Scanpix / Foto.: Bjørn Langsem Vis mer

Økologi og økonomi

SV-veteranen har en helt annen forklaring på valgnederlaget.

- Arbeiderpartiet opplever nå det samme som har skjedd med sosialdemokratiske partier i Europa over en lang, lang periode. Disse partiene som har spilt en betydelig rolle i utviklingen av det moderne Europa har ikke funnet den nye veien for å kombinere økonomisk og økologisk utvikling.

- Den moderne venstreside må kunne håndtere og representere både den økologiske og økonomiske dimensjonen.

Forvitring

Ørnhøi påpeker at sosialdemokratiet har forvitret i Portugal, Spania, Frankrike, Sverige og ikke minst i Tyskland.

- Et lite unntak er Storbritannia, der Labour-leder Jeremy Corbyn gikk et skritt til venstre, Folk forklarer sitt valg av parti med personer og enkeltsaker. Høyres nest dårligste valg ble av politiske kommentatorer og velgere forklart med personen Kåre Willoch. Høyres beste valg ble også forklart med personen Willoch.

- Hvis man kunne funnet enkle forklaringer, så hadde alle partier vært størst, sier SV-nestoren.

Samarbeid og seier

Stein Ørnhøi er strålende fornøyd med valgresultatet.

- Fordi de politiske understrømmene nå har truffet Norge. Husk at det på rødgrønn side var flere velgere enn på Erna sin side. Hvis SV, Rødt og MDG hadde gått til valg som ett parti, hadde vi i dag hatt en helt annen regjering. Akkurat det burde være perspektivet for venstresiden, sier Ørnhøi.

Og legger til:

- De tre partienes velgere hadde alle et av de andre to partiene som sitt nummer-to-parti. Skal du forandre Norge til det bedre, og etablere en politisk beredskap til å møte framtida er de tre partilederne nødt til å se ansvaret med å samordne sine krefter.

Litt mindre ille

Ørnhøi hevder at Ap sliter med sin historiske rolle, mens velgerne er gått mot venstre.

- Jeg føler meg trygg på at Audun Lysbakken klarer å ordne opp med dette. Ragnar Kalheim sa en gang: «Du vet i politikk er ikke to og to alltid fire, det hender det blir både fire og fem!». Poenget er at samling gir ny energi.

- Hvis Jonas hadde orientert Ap mot venstre, hadde det gått litt mindre ille. Men hvis SV, MDG og Rødt hadde samarbeidet, ville det blitt en polarisering med en relativt tydelig venstredreining, sier Stein Ørnhøi.