Ap lover å gjøre Oslo-ordning nasjonal

Ap tar grep  - lover storstilt barnehagesatsing

Hvis Ap vinner valget, skal private aktører få samme krav som offentlige, og halvparten av de ansatte i norske barnehager må være utdannede barnehagelærere. 

MER KVALITET: Oslo kommune innførte fra nyttår bemanningsnormen Ap sentralt nå vil adoptere. Her er (f.v) Zerina (4) Brasen (4), Ap-nestleder Hadia Tajik, familie- og kulturpolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen og oppvekst-byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet. 
MER KVALITET: Oslo kommune innførte fra nyttår bemanningsnormen Ap sentralt nå vil adoptere. Her er (f.v) Zerina (4) Brasen (4), Ap-nestleder Hadia Tajik, familie- og kulturpolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen og oppvekst-byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fireåringene Brasen og Ahlaam flytter fargede brikker på et gigantisk ludobrett og kaster sjenerte blikk på stortingspolitikerne fra Arbeiderpartiet.

For noen år siden var Skillebekk barnehage en typisk Frogner-barnehage.

I dag huser barnehagen unger fra 35 forskjellige nasjonaliteter.

De er godt rustet for å håndtere språk- og kulturutfordringene det bringer med seg.

Her er nemlig 50 prosent av de ansatte utdannede barnehagelærere, mot det statlige minimumskravet på 33 prosent.

ADOPTERER OSLO-LØSNING: Oslo kommune innførte fra nyttår bemanningsnormen Ap sentralt nå vil adoptere. Her er (f.v) oppvekst-byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo, sammen med programkomiteens leder Hadia Tajik og familie- og kulturpolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet. 
ADOPTERER OSLO-LØSNING: Oslo kommune innførte fra nyttår bemanningsnormen Ap sentralt nå vil adoptere. Her er (f.v) oppvekst-byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo, sammen med programkomiteens leder Hadia Tajik og familie- og kulturpolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet.  Vis mer

- Det gjør at vi enklere kan fange opp utfordringene til hvert av barna. Når vi er flere, er vi også flere som ser de samme ungene, og kan snakke sammen om dem, sier barnehagestyrer Marit Heesbråten.

Hvis Ap vinner valget vil standarden på Oslo-barnehagen bli normalen på alle norske barnehager.

Aps barnehageløfter

I neste periode vil Arbeiderpartiet:

  • Innføre en bemanningsnorm som sikrer nok voksne med relevant kompetanse i barnehagen som sikrer at halvparten av de som jobber i barnehagen, skal være barnehagelærere.
  • Gradvis utvide retten til barnehageplass slik at alle barn får tilbud fra den måneden de fyller ett år
  • Gi kommuner adgang til å stille samme krav overfor private som offentlige barnehager. Det gjelder blant annet krav til åpningstider, kvalitet og innhold, og lønns- og arbeidsvilkår
  • Bevare maksprisordningen og rett til søskenmoderasjon
  • Gjeninnføre og gradvis utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehagen i områder med særlige integrerings-, språks- og levekårsutfordringer
  • Utrede rett til å få plass i en barnehage i nærmiljøet

    Kilde: Ap

I sitt program for neste periode, lover Ap nemlig en bemannings- og pedagognorm for norske barnehager.

Det innebærer at halvparten av alle ansatte i en barnehage skal være barnehagelærere.

Lenger enn tidligere løfter

Målet er å fange opp barn som risikerer å ramle utenfor samfunnet på et tidligere tidspunkt.

- Ofte når det er snakk om personer som har kommet skeivt ut, blir det sagt at man kunne se det allerede i barnehagen. All forskning viser også at jo mer fagpersonell du har i en tidlig fase, jo større er mulighetene for at de fullfører videregående utdanning, sier familie- og kulturpolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen (Ap) om barnehagebarna.

Pedagogsatsingen går lenger enn tidligere løfter fra Ap, men er bare en av komponentene i partiets kvalitetsløft.

Parallelt vil de innføre et generelt minstekrav til antall voksne per barn.

En slik bemanningsnorm ble egentlig vedtatt av de rødgrønne allerede i 2013, men er ikke blitt innført av den borgerlige regjeringen så langt.

- Paradoks

Ap vil også endre reglene for private barnehager, slik at kommunene kan stille samme krav til private og offentlige aktører når det gjelder for eksempel bemanning, åpningstider og innhold.

- Det er et paradoks at omtrent halvparten av landets barnehager bare trenger å forholde seg til barnehageloven og ikke er underlagt politisk kontroll, sier Trettebergstuen.

Det kan partikollega Tone Tellevik Dahl (Ap), som er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, skrive under på.

Det rødgrønne byrådet i hovedstaden gikk til valg på et kvalitetsløft i barnehagen, og innførte fra nyttår den samme pedagognormen som Ap sentralt nå vil adoptere.

Det er bare ett problem:

- Velgerne i Oslo stemte fram en satsing på kvalitet i barnehagen, men seks av ti barnehager i kommunen kan jeg ikke pålegge noen bemanningsnorm for, sier byråden.

Stilles krav

Private barnehager kan også for eksempel nekte å ta inn barn med spesielle behov - uten at kommunen har noe de skulle ha sagt om saken.

Samtidig har den blåblå regjeringen økt tilskuddet til private barnehager slik at de nå får like mye i tilskudd som en offentlig barnehage.

Det aktualiserer problemstillingen.

- Når finansieringen er den samme som i offentlige barnehager, bør kravene være de samme også, sier Ap-nestleder Hadia Tajik, som har ledet arbeidet med partiprogrammet som legges fram mandag.


MER KVALITET: Oslo kommune innførte fra nyttår bemanningsnormen Ap sentralt nå vil adoptere. Her er (f.v) Brasen (4), Ap-nestleder Hadia Tajik, familie- og kulturpolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen og Ahlaam (4). Foto: Torun Støbakk / Dagbladet.
MER KVALITET: Oslo kommune innførte fra nyttår bemanningsnormen Ap sentralt nå vil adoptere. Her er (f.v) Brasen (4), Ap-nestleder Hadia Tajik, familie- og kulturpolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen og Ahlaam (4). Foto: Torun Støbakk / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer