Ap tar sterk selvkritikk

Arbeiderpartiet tar nå sterk selvkritikk på at partiet er for dårlig til å finne samarbeidsløsninger med andre partier. Ap har flere ganger avslått å bli med på SVs barnehageforslag om makspris på 1500 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemstillingen virker lite aktuell for parlamentarisk leder Jens Stoltenberg. Han mener partiet alltid, siden 60-tallet har vært gode til å samarbeide med andre partier.

- Sist gang vi hadde flertall var ved stortingsvalget i 1957. Alle Ap-regjeringer har siden da vært mindretallsregjeringer. Alle vedtak i Stortinget har vært et resultat av samarbeid.

Uenighet

- Er det ikke slik at Ap ikke har vært gode nok på dette?

- Nei, jeg mener ikke det. Vi har samarbeidet mye. Dere må ikke undervurdere at vi hver høst har forhandlet budsjettavtaler, sier han.

Kilder i Ap's stortingsgruppe er uenig med Stoltenberg, og det understrekes at partiet har vært for dårlig til å skape et godt samarbeidsklima mot andre partier. Dette var og tema under strategikonferansen mandag og i går.

I stortingspartiene har det aldri vært noen hemmelighet at Ap kanskje er det dårligste partiet til å spille på lag med politiske motstandere. Høyre og sentrumspartiene har samarbeidstradisjoner Ap aldri har vært i nærheten av.

Flere av Ap's stortingspolitikere mener dette er en problematikk partiet må ta tak i: - Vår linje har vært å legge premissene - for så å hente flertall der det har vært mulig. Nå er rollene snudd, og vi må forsøke å være partiet som ønsker å spille ordentlig på lag.

En annen representant sier: - Vi har vært store, og vi har blitt oppfattet som arrogante.

Avslo SV-tilbud

Flere i stortingsgruppa føler at de ble tatt litt på senga da SV og Fremskrittspartiet la fram en forpliktende avtale om at de skal gå inn for en maksimalpris på barnehager på 1500 kroner fra 1. januar 2003. Men dette skjedde ikke før SV gjentatte ganger forsøkte å invitere Ap til samarbeid om det samme.

- Ap forventer at alle skal være med på eller bli enige om Ap's forslag. Slik ønsker Ap hele tida å sette premissene. Ap har vært døve på det øret lenge. SV ønsker en kontinuerlig og konstruktiv dialog med Ap, sier SV's Øystein Djupedal.

BENEKTER SAMARBEIDSPROBLEMER: Jens Stoltenberg vil ikke være med på at Arbeiderpartiet har vært dårlig til å samarbeide i norsk politikk.