NESTE KVINNE UT? Fredag annonserte Jens Stoltenberg, sammen med nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen på en pressekonferanse at han takker ja til jobben som ny NATO-leder. I dag møtes Ap's landsstyremøte for å avgjøre om det blir et ekstraordinært landsmøte for valg av ny leder og om det kan bli aktuelt å gjøre flere endringer i ledelsen samtidig. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NESTE KVINNE UT? Fredag annonserte Jens Stoltenberg, sammen med nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen på en pressekonferanse at han takker ja til jobben som ny NATO-leder. I dag møtes Ap's landsstyremøte for å avgjøre om det blir et ekstraordinært landsmøte for valg av ny leder og om det kan bli aktuelt å gjøre flere endringer i ledelsen samtidig. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Ap-tillitsvalgte synes Helga kan lede partiet til neste år

En tredjedel av Ap's lokalpolitikerne vil ikke ha ekstraordinært landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rundspørring Dagbladet har gjort blant Ap's lokalpolitikere viser at 30,2 prosent av de 212 som har besvart mener det ikke er nødvendig med et ekstraordinært landsmøte.

I stedet mener de at Ap kan leve godt med dagens nestleder, Helga Pedersen, som leder fram til det ordinære landsmøte neste år.

Ap's landsstyre sitter akkurat nå samlet til møte i Folkets hus på Youngstorget for å avgjøre prosessen videre.

Blant de som har besvart rundspørringen er 74 kommunestyrerepresentanter og 57 kommunestyrerepresentanter. I tillegg er 66 av dem blant Ap's ordførere landet over. 38 av dem er også lokallagsledere i partiet.

Vil ha landsmøte nå
I rundspørringen er det et klart flertall for at Ap nå trenger et ekstraordinært landsmøte nå i år. Hele 69,8 prosent mener partiet må velge en ny leder for det neste ordinære landsmøte. Jonas Gahr Støre er den mest sannsynlige arvtageren til Stoltenberg.

Det er også det de fleste tror vil bli utfallet av dagens landsstyremøte i Ap på Folkets hus.

Et annet spørsmål er om partiet samtidig vil benytte anledning til å gjøre flere endringer i ledelsen. Men først mener altså 30,2 prosent av de spurte at Helga Pedersen som nestleder må steppe inn til ny leder er valgt neste år.

Allerede da Stoltenberg ble høyaktuell som ny NATO-sjef, startet spekulasjonene om hvem som skulle bli ny nestleder. Det er internt i Ap mange som mener det er på tide å bytte ut Helga Pedersen som nestleder. Så langt har Hadia Tajik og Trond Giske vært de to som er blitt nevnt mest.

Hadia foran Helga I Dagbladets samme rundspørringen blant Ap-ordførere og lokalpolitikere er det et klart flertall som ønsker seg Hadia Tajik som ny nestleder i partiet.

Hele 49,8 prosent mener Tajik bør bli ny nestleder, mener 39,5 prosent at dagens nestleder Helga Pedersen bør fortsette i vervet.

Trond Giske får støtte blant 33,7 prosent av Ap's lokale politikere. Rundspørringen viser også at et lite flertall på 44 prosent ønsker at partiledelsen utvides til to nestledere.