Kommune- og fylkestingsvalget

Ap-topp advarer mot blåmandag med Sp

Fylkesordfører og Ap-topp Tore O. Sandvik krever at Senterpartiet i Trøndelag avklarer om de går for rødgrønn makt eller går til høyresiden etter kommune- og fylkestingsvalget.

BØR SVARE: - Senterpartiet bør svare på de fortsatt vil sikre Trøndelag et massivt rødgrønt flertall, eller om de vil skifte side og velge å bli mindretallspartner i en koalisjon med Høyre, Frp og Venstre. Vi synes de som vurderer å stemme Senterpartiet, fortjener et svar på hvilken retning de vil ta etter valget, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).Foto: Ned Alley / NTB scanpix
BØR SVARE: - Senterpartiet bør svare på de fortsatt vil sikre Trøndelag et massivt rødgrønt flertall, eller om de vil skifte side og velge å bli mindretallspartner i en koalisjon med Høyre, Frp og Venstre. Vi synes de som vurderer å stemme Senterpartiet, fortjener et svar på hvilken retning de vil ta etter valget, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Dersom Sp i det nye storfylket går i kompaniskap med Høyre, Frp og Venstre, vil Sps fylkesleder Tomas Ivar Hallem kunne kapre jobben som fylkesordfører fra Tore O. Sandvik.

- Med flertallsregjering på høyresiden er det er viktigere enn noensinne å ha et rødgrønt Trøndelag som står imot de verste utslagene av høyrepolitikken, ikke minst i skole- og arbeidsgiverpolitikken og i kampen mot økte forskjeller, sier fylkesordfører og sentralstyremedlem i Ap, Tore O. Sandvik, til Dagbladet.

- Krever klart svar

- Senterpartiet vil fortsatt ikke svare om de fortsatt vil sikre Trøndelag et massivt rødgrønt flertall, eller om de vil skifte side og velge å bli mindretallspartner i en koalisjon med Høyre, Frp og Venstre for å lage budsjett og prioriteringer de neste fire årene i Trøndelag. Vi synes de som vurderer å stemme Senterpartiet, fortjener et svar på hvilken retning de vil ta etter valget.

Aftenposten skrev fredag at fylkesledere i LOs største forbund, Fagforbundet, advarer medlemmer mot å stemme Sp, til tross for at forbundet har gitt partiet 2,25 millioner til årets valgkamp.

-Vi kan ikke anbefale våre medlemmer å stemme på et parti som kan vippe det politiske flertallet i blå retning, sier fylkesleder i Fagforbundet i Trøndelag, Gunn Elin Høgli, til avisa.

Nå sier fylkesordfører og sentralstyremedlem i Ap, Tore O. Sandvik, det samme.

- Sp mottar stor støtte fra fagbevegelsen fordi de lover dem rødgrønn politikk. Om de gir Høyre, Frp og Venstre makta i Trøndelag, vil nok en god del av dem som stemmer Sp, bli skuffet. For mange fagorganiserte, som protesterer mot sentralisering, økende forskjeller og angrep på faglige rettigheter, men som ender opp med Frp, Høyre og Venstre i posisjon de neste fire årene, blir det en blåmandag, sier Sandvik.

Posisjon foran politikk

- Regjeringen ber oss om å kutte i videregående skole til stor applaus fra Trøndelag Høyre. Det sier vi rødgrønne nei til, for det vil ramme ungdom, næringsliv og distrikter hardt. Dermed framstår der enda mer uforståelig at Sp er villige til å sette posisjon over politikk og invitere regjeringspartiene til å bestemme budsjettene for Trøndelag de fire neste årene, sier Sandvik.

Leder i Trøndelag Sp, Tomas Iver Hallem, sa til Aftenposten fredag at Sp etter valget vil se hvordan partiet får størst gjennomslag.

Sps raske vekst og Aps svake oppslutning har skapt uggen stemning mellom de to rødgrønne partiene flere steder. Sandvik vil ikke spekulere i nasjonale konsekvenser av at det knirker i det rødgrønne samarbeidet i Trøndelag.

- Å slippe Høyre til makta i Trøndelag rammer først og fremst trøndere, sier han.

Sp: - Lokale saker avgjør

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser at Sp setter posisjoner foran politikk.

lOKALE FORHOLD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slår fast at det er lokale saker og lokalpolitikerne som skal bestemme hvem Sp skal samarbeide med. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
lOKALE FORHOLD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slår fast at det er lokale saker og lokalpolitikerne som skal bestemme hvem Sp skal samarbeide med. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Sandvik sier det han sier fordi han vil at folk skal stemme på Ap. Det er han som setter posisjon foran politikk. For tre og et halvt år siden gikk Ap i Nord-Trøndelag sammen med Høyre for å ikke gi Senterpartiet posisjon. Ap samarbeider med Høyre flere steder i landet. Mange steder står Ap for sentralisering og nedlegging av skoler og barnehager Det er lokale saker som avgjør konstellasjoner.

- I Amot er det Sp, Frp og SV som styrer. I Sandnes styrer Ap sammen med Frp. På nasjonalt plan er problemet at Ap har støttet regjeringen for ofte, for eksempel i forlik om forsvaret og ved flere store reformer, sier Vedum.