Ap-topp beskyldt for mobbing

En halv time etter at Jens Stoltenberg hadde forlatt årsmøtet i Hordaland Arbeiderparti i går, eksploderte møtet, da ledende AUF-representanter gikk til et voldsomt personangrep på fylkesleder Ranveig Frøiland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frøiland, som er stortingsrepresentant og tidligere statsråd, ble beskyldt for mobbing, trakassering, sjikane og bakvaskelse av to tidligere og den nåværende AUF-lederen.

- Jeg har aldri opplevd maken - og slett ikke på et Ap-møte, forteller en erfaren journalist til Dagbladet. Han forteller at eksplosjonen kom som et sjokk og førte til at garvede Ap-veteraner begynte å gråte åpenlyst.

Pengebråk

Bakgrunnen for bråket er lang tids intern og ekstern krangel om AUFs pengebruk under valgkampen.

- Det har jeg brukt mye tid på, og det har åpenbart AUF-erne følt som unødig mas, sier Ranveig Frøiland til Dagbladet. Hun legger til at hun ikke vil ha noen «slinger i den økonomiske valsen».

Mobbing

- Du ble beskyldt for mobbing?

- Ja. Det ble veldig personlig, og da verken ville eller kunne jeg ta ordet. Men jeg følte at angrepene var grovt urettferdige og usaklige. Jeg står på for ungdommene i partiet, sier Frøiland. Hun vil ta saken opp på neste styremøte.

Ironisk nok foregikk ungdomsopprøret i Hordaland omtrent samtidig med at partisekretær Martin Kolberg på et annet fylkesårsmøte sa at partiet må ta ungdommene mer på alvor. På årsmøtet i Akershus, der alle i den nye ledelsen er yngre enn 33 år, sa Kolberg at partiet er i en krise i forhold til unge velgere. Han advarte mot irritasjon imot ungdommen og oppfordret de voksne partikameratene til å tenke seg om.

- Gi dem plass

- Er det ikke nettopp slik vi har ønsket samfunnsutviklingen? Et samfunn der det er mulig å snakke autoritetene imot. Vi må gi dem plass og luft. Det er veien til deres tillit, sa Martin Kolberg.

Sentralstyremedlem Grete Knudsen, som var til stede under oppvasken i Hordaland, sier til Dagbladet at hun opplevde det som en «kritikk av oss voksne etablerte».

- Og da er det mitt prinsipielle syn at vi må ta ungdommen på alvor, sier hun til Dagbladet.

Men i Hordaland var misstemningen tydeligere allerede lørdag, da AUF-ere truet med å slå opp teltleir i protest mot at de ikke fikk dekket oppholdsutgiftene.

«Drittslenging»

Demningen brast da tidligere AUF-leder i Hordaland, Ingrid Nordhaug, åpnet angrepet med å si at takken for at AUF var aktiv i valgkampen i fjor bare var drittslenging og ukvemsord.

- Du har aldri tatt kontakt med meg, Ranveig! sa hun.

Tidligere AUF-leder Pål Berrefjord sa at han ikke fant seg i at hans venner i AUF ble mobbet.

- Takken er drittslenging, sa han.

Også nåværende leder, Åshild Fløysand, var skarp. Hun beskyldte partikontoret og ledelsen bl.a. for ikke å innkalle henne til styremøtene. Hun hevdet også at hun stadig blir harselert med.

I HARDT VÆR: Ranveig Frøiland.