AP-KRITIKK: Aps nestleder i KS, Mette Gundersen (til høyre) får skarp kritikk fra Aps stortingsrepresentant Freddy de Ruiter. Han mener hun og de andre Ap-folkene i det mektige KS-styret burde gått lenger i å stoppe de omstridte kravene til lærerne i den betente lærerstriden. Her er Gundersen sammen med KS-leder Gunn Marit Helgesen (i midten) og nestleder Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Heiko Junge / Scanpix
AP-KRITIKK: Aps nestleder i KS, Mette Gundersen (til høyre) får skarp kritikk fra Aps stortingsrepresentant Freddy de Ruiter. Han mener hun og de andre Ap-folkene i det mektige KS-styret burde gått lenger i å stoppe de omstridte kravene til lærerne i den betente lærerstriden. Her er Gundersen sammen med KS-leder Gunn Marit Helgesen (i midten) og nestleder Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Ap-topp får kjeft av sine egne i lærerstriden

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) er misfornøyd med sine egne etter at SVs lærerinitiativ ble nedstemt i det mektige KS-styret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap's stortingsrepresentant Freddy de Ruiter fra Aust-Agder er rystet over at hans egne partikolleger i KS ikke gikk inn for å stoppe det han mener er «fagforeningsknusing» av KS.

- Jeg er ikke imponert over mine partifeller i KS sitt hovedstyret, skriver han blant annet på sin egen Facebook-side om Ap's representanter i KS.

Kommunesektorens organisasjon representerer arbeidsgiversiden i den betente lærerstriden. I KS-hovedstyret sitter politikere med makt til å styre nettopp hvilke krav kommunene, som lærernes arbeidsgivere, skal stille i forhandlingene.

SV ble nedstemt Under mandagens møte ble SVs Ivar Johansen nedstemt i KS-styret da han foreslo at KS skulle trekke de omstridte forslagene om å endre lærernes arbeidstidsavtale. Tidligere i år ble det brudd med flertallet av lærerorganisasjonene da KS la forslagene på bordet.

I stedet vedtok KS i går å åpne opp for nye forhandlingsrunder med lærerorganisasjonene om arbeidstiden.

Før mandagens møte hadde flere av opposisjonspartiene på Stortinget, deriblant Aps Trond Giske, uttrykt stor skepsis til KS-forslagene. I tillegg til å utvide lærernes årlige arbeidstid, vil KS at rektorene i større grad kan pålegge lærerne å jobbe når elevene ikke er på skolen (se faktaboks).

- Må ta signalene Freddy de Ruiter mener Ap's folk i KS er i utakt med Aps grasrot i lærersaken.

- Jeg synes ikke de er nok opptatt av å skape en god skole med motiverte lærere. Her har Bergen Ap, Trondheim Ap og Arendal Ap klare vedtak på sine årsmøter som er like tydelig på dette. I tillegg har Trond Giske sagt at KS må slappe av litt, her, sier han og utdyper:

- Jeg følger jeg står på trygg politisk grunn når jeg sier som jeg gjør. Jeg forventer selvfølgelig at Aps representanter følger opp Aps politikk i KS-styret og tar med seg de signalene som er ute i partiet. Men hvorfor de gjør som de gjør, må du spørre dem om.

De Ruiter stiller seg uforstående til at hans egne partifeller ikke gikk inn for SVs forslag fra Ivar Johansen.

- Jeg skulle selvfølgelig ønsket at de gikk noe lenger enn det de gjorde. Jeg regner med at SVs forslag er i tråd med det Ap-grasrota har ment. Jeg tror mange i Ap og SV er enige i dette, sier han.

Fagforeningsknusing Om vedtaket hvor KS åpner opp for nye forhandlinger om lærernes arbeidstidsavtale, sier han:

- Dette er et lite steg i riktig retning, men det er ikke tilstrekkelig.

UT MOT SINE EGNE:  Stortingsrepresentant for Ap og Aust-Agder, Freddy de Ruiter, er ikke imponert over egne Ap-representanter i KS-styret som mandag hadde mulighet til å sette en stopper for de omstridte forslagene fra Kommunesektorens organisasjon, som allerede har ført til brudd med lærerorganisasjonene foran årets tariffoppgjør. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
UT MOT SINE EGNE: Stortingsrepresentant for Ap og Aust-Agder, Freddy de Ruiter, er ikke imponert over egne Ap-representanter i KS-styret som mandag hadde mulighet til å sette en stopper for de omstridte forslagene fra Kommunesektorens organisasjon, som allerede har ført til brudd med lærerorganisasjonene foran årets tariffoppgjør. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Dette er egentlig oppskriften på fagforeningsknusing fra KS sin side. Hvis alt av avtaler skal ned på den enkelte skoles nivå, slik KS vil, så har vi ikke det arbeidslivet som vi kjenner fra trepartssamarbeidet. KS ønsker en desentralisering av arbeidslivspolitikken med lokale avtaler, ikke bare i skolen, men også i helsesektoren. Det blir jeg skremt av, sier de Ruiter.

Taus KS-nestleder KS-nestleder og  gruppeleder for Ap i Kristiansand bystyret, Mette Gundersen, vil ikke forklare hvorfor Ap-representantene gjorde som de gjorde under mandagens møte.

- Jeg viser til vedtaket i styret, og takker nei til å gi intervju ut over dette, skriver hun i en sms til Dagbladet.

Selv når Dagbladet viser til at hun og Aps representanter får kritikk fra de Ruiter, vil ikke Gundersen uttale seg. Hun ønsker å skape ro rundt saken.

Rød sak KS-leder fra Høyre, Gunn Marit Helgesen vil si minst mulig om KS-møtets behandlingen av den omstridte lærerstriden i går, og viser til at det er en såkalt rød sak.

- Det er snakk om forhandlingsposisjoner. Vi hadde en grundig drøftelse med ulike alternativer. Det er motparten som har brutt forhandlingene. Nå er det opp til motparten å ta initiativ, sier hun.