Ap-topp feirer etter at VIP-steder er tatt for diskriminering

Arbeiderparti-topp Pia Gulbrandsen (30) ble i 2007 avvist i døra sammen med venninne på utested. Nå feirer hun.

NEKTET ADGANG: Pia Gulbrandsen og venninna ble nektet adgang på utestedet Stravinsky i 2007. Nå er hun fornøyd med at Likestillings- og diskrimineringsombudet har funnet et annet utested med samme eier skyldig i å nekte personer med annen enn etnisk norsk bakgrunn adgang til lokalet. Foto: Arbeiderpartiet
NEKTET ADGANG: Pia Gulbrandsen og venninna ble nektet adgang på utestedet Stravinsky i 2007. Nå er hun fornøyd med at Likestillings- og diskrimineringsombudet har funnet et annet utested med samme eier skyldig i å nekte personer med annen enn etnisk norsk bakgrunn adgang til lokalet. Foto: ArbeiderpartietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2007 ble Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef stoppet i døra og nektet adgang på utestedet Stravinsky i Rosenkrantz' gate i Oslo. Klubben ble den gang drevet av Bo Vivike (37). Han er eieren av La Belle Sol som nå er funnet skyldig i etnisk diskriminering av Likestillings- og diskrimineringsombudet.

«Vokst opp på bygda» Gulbrandsen og venninnen uttalte til Aftenposten i 2008 at avvisningen kun skyldtes at de har asiatisk bakgrunn. Begge var edru den kvelden. Gulbrandsen er adoptert til Norge, «har vokst opp på bygda» og gleder seg over avgjørelsen, der La Belle Sol kjennes skyldig i diskriminering.

- Jeg er glad for at vi har et diskrimineringsombud som går inn i slike saker, og et regelverk som gjør at disse stedene kan risikere å miste skjenkebevillngen, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

- De fleste utestedene i Oslo er hyggelige steder å dra på, men både jeg og folk jeg kjenner har dessverre opplevd å bli diskriminert likevel, sier Gulbrandsen.

- Klag Hun ber folk som avvises i døra på grunn av etnisk bakgrunn om å si fra til ombudet.

- Det er godt å se at det nytter å klage, og det er viktig at folk fortsetter å si ifra når de blir urettferdig behandlet. Jeg håper det som har skjedd nå kan være med å sette en stopper for forskjellsbehandlingen.

I 2008 uttalte klubbeier Vivike til Aftenposten at Gulbrandsens venninne var uhøflig mot personalet på stedet og at dette var årsaken til avslaget om å få komme inn.

- Vi slipper ikke inn mennesker som uoppfordret begynner å krangle med dørvaktene. Vi vil påpeke at den andre kvinnen fikk tilbud om å gå inn, uttalte Bo Vivike den gang.

- DISKRIMINERTE:En stikkprøve gjennomført av sjenkekontrollen mener å bevise at flere utesteder i Oslo diskriminerer på grunn av hudfarge og etnisitet. La Belle Sol på Frogner er en av seks utesteder som får kritikk. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
- DISKRIMINERTE:En stikkprøve gjennomført av sjenkekontrollen mener å bevise at flere utesteder i Oslo diskriminerer på grunn av hudfarge og etnisitet. La Belle Sol på Frogner er en av seks utesteder som får kritikk. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Ifølge kvinnene uttalte vakten den gang at «vi har så mange problemer med utlendinger», som en begrunnelse for at de to ikke kunne komme inn.

At Vivikes klubb La Belle Sole nå er funnet skyldig i diskriminering, tror eieren selv skyldes en tilfeldighet.

- Den kvelden var det 400 stykker på gjestelisten. Vi måtte holde av plass. Jeg har sett bilder av dem som ble avvist, og de hadde sluppet inn en normal kveld, konstaterer Vivike.