Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-topp fratas verv

Ap mener Eirik Sivertsen har brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Han frasier seg gjenvalg og tar partikontorets beslutning til etterretning.

BRUTT RETNINGSLINJER: Eirik Sivertsen (Ap) mister vervet sitt som kommunalpolitisk talsperson etter brudd på partiets retningslinjer. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BRUTT RETNINGSLINJER: Eirik Sivertsen (Ap) mister vervet sitt som kommunalpolitisk talsperson etter brudd på partiets retningslinjer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Eirik Sivertsen (Ap) har brutt Arbeiderpartiets retningslinjer om seksuell trakassering, ifølge partikontoret. Sivertsen har selv tatt beslutningen til etterretning.

Les Eirik Sivertsens fulle kommentar nederst i saken.

Etter det Dagbladet forstår er det snakk om ett varsel og én enkelthendelse.

Det er partisekretær Kjersti Stenseng som har hatt ansvar for å håndtere varslingssaken på vegne av partiet.

- Vi mottok et varsel i desember i fjor, og konkluderte i februar at Eirik Sivertsen har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering, sier Stenseng til Dagbladet.

- Alle hensyn må ivaretas

Sivertsen har vært Ap's fraksjonsleder i kommunal- og forvaltningskomiteen. Dette vervet har han nå sagt fra seg.

- Hvorfor har dette tatt noen måneder å avklare?

- En varslingssak er alltid en omfattede sak. Vi er opptatt av å håndtere saken grundig og ivareta hensyn til alle involvert. Da må det ta tid, svarer Stenseng.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Varselet er håndtert

I en pressemelding skriver Stenseng at partikontoret sentralt har behandlet varselet etter partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, og har konkludert med at Sivertsen har brutt disse.

Stenseng forteller Dagbladet at varsleren i saken er et partimedlem som ikke ønsker noe publisitet rundt saken. Dette bes mediene om å respektere.

I pressemeldingen skriver Stenseng at varselet gjelder en hendelse i nyere tid.

KRITIKK: Trond Giske kritiserer pressen, som ikke omtalte innholdet i varslene. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Valgte selv å fratre verv

Eirik Sivertsen har i dag også varslet at han ikke tar gjenvalg til Stortinget i 2021. Han har nå ingen verv i Arbeiderpartiet, utover sin plass på Løvebakken. Dette kan han ikke si fra seg, ei heller kan partiet ta det fra ham.

- Insisterte partiet på at han skulle frasi seg gjenvalg?

- Den beslutningen tok Eirik Sivertsen, svarer Stenseng.

- Er han enig i konklusjonen partikontoret har fattet?

- Han har tatt vår beslutning til etterretning.

- Hvor alvorlig er innholdet i varselet?

- Det er alltid alvorlig når våre retningslinjer blir brutt. Noen ytterligere vurdering av saken ønsker jeg ikke å gjøre, sier partisekretæren.

Sivertsen svarer

Dagbladet har vært i kontakt med Sivertsen, som ikke ønsker å kommentere saken. Kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe henviser til Sivertsens facebook-post.

«Jeg vil med dette meddele at jeg ikke kommer til å be om renominasjon til Stortinget i 2021.

En del av grunnen for dette er at Arbeiderpartiet har mottatt et varsel rettet mot meg. Varselet er nå håndtert og ferdigbehandlet i tråd med Arbeiderpartiets retningslinjer.

Partiet har konkludert med at jeg har brutt disse. Det tar jeg til etterretning. Som en konsekvens av dette ba partiet meg fratre vervet som fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i kommunalkomiteen, og det så jeg som naturlig.

Jeg stiller også andre verv til disposisjon. Frem til stortingsvalget i 2021 vil jeg ivareta mine plikter som stortingsrepresentant. Jeg er takknemlig for at jeg har fått lov til representere Nordland Arbeiderparti.

Jeg er lei meg for den belastningen denne saken påfører varsler, min egen familie og partiet.

Jeg ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer eller intervjuer utover dette», skriver Sivertsen

Hele Norges coronakart