MÅ VISE RESPEKT: Raymond Johansen, partisekretær i AP, har i dag en kronikk på trykk i Dagbladet hvor han hyller Kina, og kaller Kinas kamp mot fattigdom "en fantastisk bragd". Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
MÅ VISE RESPEKT: Raymond Johansen, partisekretær i AP, har i dag en kronikk på trykk i Dagbladet hvor han hyller Kina, og kaller Kinas kamp mot fattigdom "en fantastisk bragd". Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedeskVis mer

AP-topp hyller Kina

Arbeiderpartiets generalsekretær, Raymond Johansen, forsvarer Kina og hyller deres fremgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I en kronikk i Dagbladet i dag tar Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen Kina i forsvar, og nyanserer bildet av landet som har fått negativ oppmerksomhet etter reaksjonene på årets fredspristildeling til Liu Xiaobo.

«Kinesiske myndigheter legger ikke skjul på at de har et annet fokus i
menneskerettighets- spørsmål enn mange i Vesten», skriver han i kronikken, som innleder med å fortelle at den ikke handler om fredsprisen.

Kinas fokus har ifølge Johansen vært å løfte folk ut av fattigdom og skape økonomisk vekst.

• Les kronikken her.

- Vise respekt for det Kina har oppnådd «Så er det vår rett å understreke at menneskerettighetene er universelle, og ta opp saken til enkeltpersoner som blir utsatt for overgrep. Imidlertid tror jeg vi kommer lengst med å gjøre det på en måte som også viser respekt for hva Kina har oppnådd», skriver han videre.

Johansen forklarer at det er viktig for staten å holde de 56 folkegruppene under kontroll for å skape stabilitet.

- Hvorfor forsvarer du Kina?

- Det er ikke nødvendigvis det som er hensikten, det er vektleggingen av den enorme endringen som har vært i Kina og det at man har klart å løfte en halv milliard mennesker ut av fattigdom. Det er en fantastisk og viktig bragd for verden og for Kina, og et viktig perspektiv, sier Raymond Johansen.

- Synes du pristildelingen var riktig?

- Den har komiteen tildelt, og det respekterer jeg. Den er grei, det er ingen tvil om at det er trøkk på menneskerettigheter i Kina. Jeg støtter tildelingen som komiteen har gjort og det gjør jeg alltid, men jeg ser grunn til å ha en stor og nyansert debatt om hva Kina er.

- To tanker i hodet Kina-ekspert Nils Butenschøn ved Universitetet i Oslo mener Raymond Johansen må ha to tanker i hodet samtidig.

- Det er fint at han tar opp disse aspektene, men man må også se de andre sidene. En så mektig stat må tåle et kritisk blikk. Nettopp når man ønsker stabilitet og oppslutning bør man være forsiktig med uforholdsmessige tiltak mot folk som ønsker en annen retning. Å undertrykke dissidenter skaper også ustabilitet. Jeg er ikke uenig i at et samarbeid må være basert på respekt, men det må være gjensidig, sier Butenschøn.

MØTTE KINESISK DELEGASJON : Tidligere i år var en kinesisk delegasjon, ved He Guoqiang (i midten på motsatt side), på besøk i Norge, og da blant annet hos partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen (i midten foran). 

Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MØTTE KINESISK DELEGASJON : Tidligere i år var en kinesisk delegasjon, ved He Guoqiang (i midten på motsatt side), på besøk i Norge, og da blant annet hos partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen (i midten foran). Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer