BEHØVER IKKE SVARE: Statsminister Erna Solberg synes ikke det var feigt - men helt naturlig - at det var Bent Høie som svarte på spørsmålet fra Marianne Marthinsen.          Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BEHØVER IKKE SVARE: Statsminister Erna Solberg synes ikke det var feigt - men helt naturlig - at det var Bent Høie som svarte på spørsmålet fra Marianne Marthinsen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

Ap-topp kalte Erna Solberg feig. Slik svarer statsministeren

Erna Solberg mener hun ikke behøver å svare Marianne Marthinsen i abortsaken.

Helseminister Bent Høie (H) sendte onsdag et skriftlig svar til Stortinget på Marianne Marthinsens (Ap). Spørsmålet var rettet til statsministeren, men hun lar sin helseminister svare for henne.

Marthinsen har i etterkant kalt Solberg feig som selv ikke svarte på spørsmålet, som handlet om endringen i paragraf 2c av abortloven. Det er en endring Solberg selv har åpnet for.

- Det er helseministeren som svarer på spørsmål innenfor sitt saksområde, forklarer Solberg til Dagbladet onsdag ettermiddag.

SORTERINGSSAMFUNNET: Er det greit å ta abort dersom fosteret har Downs syndrom? Dette mener folk om «sorteringssamfunnet». Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Erna om Marthinsens spørsmål

Ap-topp Marianne Marthinsen mistet et alvorlig sykt barn som var 15 måneder gammelt. Hun spurte Solberg hvor lenge et barn skal antas å leve for å regnes som levedyktig, etter spekulasjoner om at Solberg vil endre abortlovens paragraf 2c til at bare «ikke levedyktige» fostre kan aborteres etter uke 12.

- Spørsmålet fra Marthinsen var rettet mot deg Erna Solberg, ikke mot Bent Høie?

- Jo, men det kommer tre til fire spørsmål til meg fra Stortinget hver uke - de sender vi alltid videre. Dette temaet ligger nok også på siden av hva spørreinstituttet på Stortinget åpner for. Spørsmålet dreier seg ikke om regjeringens politikk, men om mulige forhandlinger mellom fire partier. Det blir som om man stiller spørsmålet om programarbeid i det enkelte parti.

- Men det var du som åpnet abortdøra Marianne Marthinsen viser til. Hun synes det er feigt av deg å ikke svare?

- Vi har pågående diskusjon om en regjeringsutvidelse. Jeg har sagt til at vi kan snakke om spørsmålene knyttet til abortloven. Ap har sagt nei til å snakke om de spørsmålene.

- Ja, og så har du gjort Marianne Marthinsen usikker og hun vil gjerne vite hva landets statsminister mener?

- Det er ingen grunn for å være usikker. Dagens abortlov ligger til vi eventuelt har nye forslag. Da vil det være mulig å få svar på hva som gjelder på det gitt tidspunktet.

- Den personlige situasjonen Marianne Marthinsen beskriver - hørtes det ut som et «levedyktig» foster for deg?

- Det er viktig for meg å understreke det jeg sa før KrFs landsmøte, og det var at jeg ikke ser for meg i praksis at de endringene som vi kan gjøre i abortloven betyr at noen særlig færre nordmenn får abort.

- Døde 15 måneder gammel

«Det har blitt personlig. Statsministeren har en uke på seg til å svare.», skrev Marianne Marthinsen i en Facebookpost mandag denne uka.

Vedlagt lå bildet av spørsmålet hun stilte til statsminister Erna Solberg, som altså Bent Høie nå har svar på.

«For noen år tilbake fødte jeg en datter. Hun var alvorlig syk og døde 15 måneder gammel. Tilstanden hennes var muligens genetisk betinget og gjentakelsesrisikoen er ukjent.», het det i spørsmålet.

- Jeg vil ha en avklaring på hva statsministeren mener med det, forklarte Marthinsen på mandag.

- Feigt

Hun mener det er Solberg selv som har satt i gang denne diskusjonen. Derfor er hun tydelig skuffet over at statsministeren ikke selv ville svare henne i dag.

- Det som er oppsiktsvekkende her er at de ikke svarer. Solberg har ikke svart selv, men velger å gjemme seg bak helse- og omsorgsministeren. Han svarer at mitt spørsmål ikke er relatert til dagens abortlov. Det er jeg selvfølgelig klar over. Det jeg har spørsmål rundt er at statsministeren har åpnet for å forhandle bort den retten kvinner har i dag etter loven til å avbryte svangerskapet hvis de bærer på et alvorlig sykt barn, sier Marthinsen til NTB.

Som Dagbladet meldte på lørdag, reagerer en rekke profilerte KrF-ere på Solbergs opptreden i forkant av KrFs veivalg. De mener hun kuppet partiet med ugyldig grunn. I ettertid er det blitt kjent at det ikke finnes noe parlamentarisk grunnlag for å endre abortlovens paragraf 2c slik Solberg tok til orde for.