Ap-topp nekter å gi opp Demokratene

Partikontoret måtte rykke ut og berolige velgerne, men Jan Oddvar Skisland i Kristiansand Ap vil fortsatt ikke utelukke et samarbeid med Demokratene.

AP-TOPPER: Jan Oddvar Skisland håper å bli første Ap-ordfører i Kristiansand siden 1947. Han vil fortsatt ikke utelukke sonderingssamtaler med Vidar Kleppes Demokratene. Her er Skisland sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
AP-TOPPER: Jan Oddvar Skisland håper å bli første Ap-ordfører i Kristiansand siden 1947. Han vil fortsatt ikke utelukke sonderingssamtaler med Vidar Kleppes Demokratene. Her er Skisland sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Da Ap-ledelsen denne uka tok avstand fra Jan Oddvar Skislands (Ap) tanker om samarbeid med Demokratene, var utspillet klarert med Skisland i forkant.

Det bekrefter Skisland selv overfor Dagbladet.

Tidligere hadde Skisland, som er Ap's ordførerkandidat i Kristiansand, nektet å utelukke noen partier fra et eventuelt samarbeid etter valget - inkludert Vidar Kleppes Demokratene.

Saken endte med at partisekretær Kjersti Stenseng måtte ta avstand fra Skislands vurderinger og oppfordre ham til å tenke nytt.

- Demokratene står veldig langt unna Arbeiderpartiets samfunnssyn og politikk og er ikke en naturlig samarbeidspartner for oss, skrev hun i en e-post til Klassekampen.

I partiprogrammet er Demokratene klare på at de er kritiske multikulturalisme og at de vil «begrense migrasjonen fra islamske kulturer».

Mener det samme fortsatt

Til tross for smekk på fingrene fra Stenseng, fastholder Jan Oddvar Skisland overfor Dagbladet at hans syn i saken fortsatt står ved lag.

- Ja. Jeg tror ikke det er så mange partier seks uker før et valg som sier at det er partier de ikke kan snakke med. Jeg tenker fortsatt at det ikke er noe poeng å si at Demokratene, eller noen andre partier for den saks skyld, er noen vi nekter å snakke med, forteller han Dagbladet.

- Du fikk jo smekk av Stenseng og partiledelsen?

ISKALDT: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre fikk en kald utfordring da han nylig besøkte Kvalsund kommune i Finnmark. Video: Hoda Imad / Lars Eivind Bones. Reporter: Kirsten Karlsen/ Dagbladet Vis mer

- Jeg opplevde det ikke sånn. Jeg oppfattet ingen uenighet i den praten vi hadde. Hun spurte om det var greit å sende det svaret hun gjorde når media spurte henne, og jeg sa at det var helt fint, svarer Skisland.

Skisland, som var Kristiansand-ordfører i 2003 til 2007 for KrF, understreker at det er svært lite sannsynlig at Ap vil finne noen politisk grobunn med Demokratene. Han ønsker derfor å berolige velgere som måtte tro at en stemme til Ap er en stemme til tidligere Frp-topp Vidar Kleppe og Demokratene.

- Det er en avgrunn på mange mil mellom Ap og Demokratene. Men det er prinsippet jeg er opptatt av. Det hele er et hypotetisk spørsmål om at vi ikke skal lukke noen dører på dette tidspunktet. Jeg kunne like gjerne nevnt Pensjonistpartiet eller Helsepartiet i den analysen, sier han.

- Angrer ikke

Forrige ordfører i Kristiansand fra Arbeiderpartiet het Karl Rosenløv. Han holdt embetet fra 1946 til 1947. Siden den gang har de borgerlige regjert Sørlandets største by.

- Du hadde nok spart deg mye bry ved å bare si kategorisk nei til Demokratene?

- Vi lukker ingen dører på dette tidspunktet, men planen vår er helt klart å danne et rødgrønt flertall i Kristiansand etter valget, sier Skisland.

- Angrer du på utspillet?

- Jeg mener jo fortsatt det samme som jeg sa, men det hele har jo medført litt mer presisering enn jeg først hadde tenkt, humrer Skisland og legger til:

- Da jeg var ordfører sist ble jeg oppfattet som en åpen politiker. Jeg ønsker ikke å være en som sier «ingen kommentar» når det kommer vanskelige spørsmål. Den linja holder jeg på nå.

Gjennomslag

Partisekretær Kjersti Stenseng forteller Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. I en e-post til Klassekampen tidligere denne uka forklarte Stenseng hvorfor samarbeid mellom Ap og Demokratene i Kristiansand var en dårlig ide.

- Vi oppfordrer til rødgrønne samarbeid, skrev Stenseng i e-posten.

Hun gjorde det samtidig klart at hun har tillit til at Kristiansand Ap vil inngå de samarbeid som gir mest mulig gjennomslag for Arbeiderpartiets politikk lokalt.