Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AP-topp om Waras kundelister: - Det er ikke en menneskerett å være statsråd

Kun deler av Tor Mikkel Waras tidligere kundelister ble offentliggjort i dag. Dette mener AP-topp Dag Terje Andersen er problematisk.

MÅ OFFENTLIGGJØRES: Dag Terje Andersen (Ap) mener at Justisminister Tor Mikkel Waras kundelister må offentliggjøres. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MÅ OFFENTLIGGJØRES: Dag Terje Andersen (Ap) mener at Justisminister Tor Mikkel Waras kundelister må offentliggjøres. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det kjent at Tor Mikkel Wara (53) tar over jobben som justisminister. Wara kommer fra jobben som PR-topp i First House, som også tidligere Justisminister Sylvi Listhaug har arbeidet for.

Dermed er det stor interesse rundt hans forhold til tidligere kunder, som AP-topp Dag Terje Andersen mener bør offentliggjøres.

- Det bør ikke være noen tvil om hvor lojaliteten ligger, sier Andersen til Dagbladet.

- Avgjørende
Han har ingen kommentar til statsminister Erna Solbergs valg av justisminister. Andersen er heller opptatt av at når en person skal få styre et departement og være en utøvende makt i Norge, «må vi være trygge på at det er lojalitet til regjeringa og vervet».

- Dermed er det nødvendig å være kjent med bindinger han har hatt fram til nå, sier han, og forteller at det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å gjøre slikt obligatorisk.

- Når man kommer fra den bransjen og inn i en så sentral posisjon som statsråd, så må det være kjent hvilke klienter man har hatt før, det kan være avgjørende for beslutninger som skal tas, mener Andersen.

Offentligheten har rett til å vite
Bare noen av Waras First House-kunder ble offentliggjort onsdag ettermiddag. Lista omfattet kunder og kundeforhold for de siste tolv månedene, og det sto bare oppført selskaper som selv har akseptert at forholdet gjøres kjent.

- Det gjør dette enda mer pikant, at noe ikke blir offentliggjort. Jeg synes dette understreker problemet, sier Andersen, og legger til:

- Skal du bli statsråd, så må offentligheten ha rett til å vite hvem du har økonomiske bindinger til. Det har dessverre blitt nødvendig med regler på dette området.

Den tidligere stortingspresidenten understreker at han ikke har noen mistillit til Wara, men at han mener dette er et viktig prinsipp i Norge.

- Vi skal ha tillit til våre tillitsvalgte.

Forhindrer spekulasjon
​Solberg har oppfordret First House om å være åpne i saken. Likevel var Solberg klar på at regjeringen ikke kan tvinge fram åpenhet i kundelistene til den nye justisministeren.

Solberg ytret også forståelse for at privat næringsliv trenger fortrolighet mellom partene.

- Jeg kan gjerne ha forståelse for at kundeforhold skal være hemmelig, men det er ikke en menneskerett å være statsråd i Norge. Alle må kunne lette på hvilke kunder man har hatt, så det ikke kan spekuleres i habilitet, sier Andersen.

Han mener det er et stort paradoks at en som går av som statsråd kan få karantene når de kommer ut i arbeidslivet, imens andre kan bli statsråd uten en offentliggjøring av tidligere klienter.

- Det er ulogisk at det ikke stilles krav når man går fra næringsliv til statsrådspost, sier Andersen.

Ikke inhabil som justisminister
På sin egen nettside, bekrefter First House at Wara har solgt alle sine aksjer og trådt ut av partnerskapet med virkning fra onsdag. Tidligere i dag forsikret han at han ikke har økonomiske interesser med First House eller First House-kunder.

Wara tror ikke overgangen fra PR-bransjen vil gjøre ham inhabil i sin nye jobb, selv om han ikke vil offentliggjøre alle selskapene han har jobbet for de siste åra.

- La meg være helt klar på at det ikke er noen områder i dette departementet som jeg ser at jeg kan være inhabil på. Jeg har stort sett jobbet med næring- og finanspolitikk og har ikke hatt noen kunder som det var naturlig å jobbe opp mot Justisdepartementet på, sa Wara.

NY JUSTISMINISTER: Carl I. Hagen tilbød Tor Mikkel Wara å ta over som leder i Fremskrittspartiet, men da sa Wara nei. Det er et politisk comeback av de sjeldne når Wara nå blir justisminister. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!