Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-topp på Breiviks vitneliste

- Han burde vært skutt på Utøya, sier et annet vitne.

 VITNE I:  Aps partisekretær Raymond Johansen er innstilt på å samarbeide med retten. FOTO: ANDERS GRØNNEBERG/DAGBLADET.
VITNE I: Aps partisekretær Raymond Johansen er innstilt på å samarbeide med retten. FOTO: ANDERS GRØNNEBERG/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aps partisekretær Raymond Johansen og partiveteranen Thorbjørn Berntsen er begge blant dem som står på vitnelisten til terrortiltalte Anders Behring Breivik.

- Jeg tar det til etterretning og ønsker å samarbeide med retten og svare på de spørsmål de måtte ha, sier Johansen, som bekrefter overfor VG at han skal føres som vitne i rettssaken som starter 16. april.

Dagbladet har tidligere fortalt  at forsvaret vil stevne de ekstreme muslimene mulla Krekar, Arfan Bhatti, Peder Nøstvold Jensen (mer kjent som bloggeren Fjordman), islamekspert Lars Gule, journalist og forfatter Øyvind Strømmen, tidligere stortingsrepresentant og stifter av partiet Demokratene Vidar Kleppe og psykiaterne Randi Rosenqvist og Pål Grøndahl.

Ytterligere navn fra lista vil ikke den terrorsiktedes forsvarere gå ut med før etter påske.

Aarebrot og Lillevolden I VG torsdag blir imidlertid enda flere av vitnene presentert, blant andre den tidligere Vigrid-lederen Tore Tvedt.

Tore Tvedt er uttalt Hitler-sympatisør og sier han hater det norske rettssystemet. Likevel er han innstilt på å vitne.

Andre navn på lista religionshistoriker Hanne Nabintu Herland, valgforsker og professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot,  tidligere stortingsrepresentant for Frp, Jan Simonsen, blitzeren Stein Lillevolden og den ekstreme muslimen Mohyeldeen Mohammad.

- Silkehansker - Grunnleggende mener jeg hans terrorhandlinger ikke må hindre andre i å peke på de utfordringer som innflytting til Norge skaper, sier Hanne Nabintu Herland til VG

Hun mener Breivik har blitt tatt på med silkehansker av det norske samfunnet.

Hun legger ikke fingrene imellom når hun sier det beste hadde vært om Breivik hadde blitt skutt av politistyrkene på Utøya.

- Det hadde spart samfunnet vårt for veldig mye, sier hun, men uten at hun ønsker seg et rettssystem der politiet kan drepe terrorister uten lov og dom.

40 navn Forsvarernes vitneliste er nå oppe i rundt 40 navn etter at Breivik insisterte på å få inn noen ytterligere vitner under møtet i Ila fengsel mandag.

Bistandsadvokatene ønsker å føre ni vitner.

Det betyr at det totale antallet vitner i saken trolig vil ende på nærmere 150 personer.

(NTB).

 VITNE II:  Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland mener det hadde vært best for samfunnet om Anders Behring Breivik hadde blitt sdkutt og drept på Utøya. Hun står på forsvarernes vitneliste. FOTO: ODD MEHUS.
VITNE II: Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland mener det hadde vært best for samfunnet om Anders Behring Breivik hadde blitt sdkutt og drept på Utøya. Hun står på forsvarernes vitneliste. FOTO: ODD MEHUS. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling