MUMLER?: Palestinernes president Mahmoud Abbas (nr. to f.v.) ble mottatt av utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og utviklingsminister Erik Solheim (t.v.) da han var i Norge i 2006. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
MUMLER?: Palestinernes president Mahmoud Abbas (nr. to f.v.) ble mottatt av utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) og utviklingsminister Erik Solheim (t.v.) da han var i Norge i 2006. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIXVis mer

Ap-topp raser mot Jonas

Mener han «mumler» om Israels bombing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap?s fylkesordfører i Sør-Trøndelag mener Norge må sette en moralsk standard for hva verden kan godta fra Israel.

- Jeg er ikke i tvil om hva regjeringen mener, men de må faktisk si det også! Det er forstemmende å høre de vestlige regjeringene som nå slår blikket ned og mumler noen ord om at begge parter må ta det med ro, mens blodet flommer i Gaza. Hvilke sanksjoner Norge skal bruke, skal ikke jeg være skråsikker på, men Norge bør ta en lederrolle overfor de internasjonale reaksjonene som må komme på det vi nå nesten stilltiende er vitner til, sier Sandvik til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han er opprørt over regjeringens tafatthet.

Sandvik mener det er bra at Norge nå vil gi 30 millioner kroner i humanitær støtte til palestinerne i Gaza.

- Men vi må også fortelle i klartekst at bombingen må opphøre umiddelbart, samt at Israels framferd er inhuman og ikke under noen omstendighet kan forsvares, sier Sandvik.

Dialog
SVs nestleder Audun Lysbakken har krevd at Norge kaller hjem sin ambassadør i Israel.

Sandvik understreker at han tilhører dem som mener det er viktig at Norge greier å opprettholde dialog med begge partene i konflikten.

Også i utenriksminister Jonas Gahr Støres fylkesparti, Oslo Ap, er det sterke reaksjoner. Styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn, Fredrik Mellem, har på sitt nettsted Sosialdemokratiet.no tatt til orde for europeisk kultur- og idrettsboikott.

- Dialog har ikke nyttet. Nå må vi henge bjella på katta og si at det er Israel som er okkupant.

Forstår sinnet
- Jeg registrerer og forstår sinnet og engasjementet både i eget parti, og i Norge, over det som er en fortvilet situasjon, sier Jonas Gahr Støre. Han mener Norge hele tida har vært helt tydelig på at Israel okkuperer Vestbredden, har fullstendig avstengt Gaza, og at landet bruker uforholdsmessig mye makt. Samtidig mener han at Hamas må slutte å skyte raketter inn på israelsk territorium.

KRISTISK: Tore O. Sandvik.
KRISTISK: Tore O. Sandvik. Vis mer