Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torstein Tvedt Solberg vil ha mindre sentralstyring i Ap:

Ap-topp ut mot partikontoret

Torstein Tvedt Solberg vil ha mindre sentralstyring fra Youngstorget i neste års valgkamp. «Oljeungen» blir til helga valgt til ny leder av Rogaland Ap.

ROGALAND FØRST: Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) blir i helga valgt som leder av Rogaland Ap. Han mener Ap må legge opp valgkampen til å bli mindre sentralstyrt og mer drevet av lokale krefter dersom Ap skal ha mulighet til å vinne neste valg. Foto:Kristin Svorte/Dagbladet
ROGALAND FØRST: Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) blir i helga valgt som leder av Rogaland Ap. Han mener Ap må legge opp valgkampen til å bli mindre sentralstyrt og mer drevet av lokale krefter dersom Ap skal ha mulighet til å vinne neste valg. Foto:Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Mens kampen om toppvervene spisser seg til i Trøndelag Ap, er stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (34) enstemmig innstilt som ny leder av Rogaland Ap. Han tar til orde for en omlegging av Aps valgkampstrategi.

- De forrige nasjonale valgkampene var ikke noen suksess. Vi må bli mindre sentralstyrte og legge opp mer selv, sier Solberg til Dagbladet.

Rogaland først

- Partiet går nå inn i en utrolig viktig fase. Det er en enorm jobb som må gjøres hvis vi skal klare å vinne valget neste år. Erkjennelsen etter lokalvalget er at tross den negative tendensen nasjonalt, klarte vi å levere et godt valg i Rogaland.

- Vi klarte å vinne Stavanger, som har vært høyrestyrt så lenge, vi fikk fylkesordføreren, vi beholdt nesten alle Ap-ordførerne våre og fikk noen nye, så de fleste i Rogaland bor nå i en Ap-styrt kommune. Så i det store nasjonale bildet er det viktigste jeg kan bidra med, å sikre et godt valg i Rogaland, sier Torstein Tvedt Solberg til Dagbladet.

STEINHARD REALITAT: Ap-leder Jonas Gahr Støre er tydelig på at det fortsatt er et borgerlig flertall. Reporter: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

Solberg mener hele partiet har mye å lære av «Rogalandsmodellen». Han mener Aps ressurser bør settes inn ute i lokal- og fylkespartiene i 2021, og mindre til sentralstyrt valgkamp fra partikontoret på Youngstorget.

- Velgerne tenker på hvor deres stemme kan ha noe å si ved valget. I valgkampen i fjor jobbet vi mye med å gi folk en grunn til å stemme Ap, med å finne vår nisje på noen viktige saker. I Stavanger var det særlig kamp mot barnefattigdom, skolepolitikk og å være det tydeligste styringsalternativet.

- Men er det mulig å bruke samme oppskriften i et stortingsvalg som preges mer av rikspolitikk?

- Ja, jeg tror det. Du vinner ikke et stortingsvalg med noen få overskyggende nasjonale saker, men på lokale og regionale saker folk kjenner seg igjen i. Du kan ikke snakke om industri- og klimapolitikk på samme måte på Vestlandet som på Østlandet, sier Solberg.

Ny valgkampstrategi

- Hva kan og bør Ap gjøre for å få økt oppslutning?

- Det er ikke noe quick fix. Men jeg mener vi må få en endring i måten vi tenker på i partiet. Vi må drive en mer lokaltilpasset valgkamp. Vi har i Ap hatt tradisjon for kampanjer styrt fra Youngstorget. Vi må snu det. Det har vært suksessen i Rogaland. Vi har selv bestemt at vi skal jobbe fram de sakene som er viktige for oss. Det håper jeg vi kan få støtte for på landsmøtet, sier Solberg.

Han sier en slik valgkampstrategi er et diskusjonstema i partiet.

- Du snakker om en helt annen valgkampstrategi, der Youngstorget får en annen rolle i valgkampen?

- Vi kunne godt tenkt oss at vi istedenfor et stort valgkampapparat på Youngstorget bygde opp apparater rundt i fylkene. Det er det som har vært suksessen i Rogaland. Dette blir et viktig tema for meg i strategidebattene framover, sier Solberg.

- Dette kan tolkes som en undergraving av partiledelsens rolle i valgkampen?

- Med de utfordringene vi står i, er dette det riktige strategiske å gjøre. De store ressursene i valgkampen bør brukes ute, og budskapet bør tilpasses mer til lokale forhold, sier Solberg.

Partisekretær Kjersti Stenseng sier hun er enig.

- Jeg er helt enig med Torstein i at vi bør ha mest mulig lokal og regional styring, det har vi forsøkt lagt opp til de siste valgkampene, og det vil vi forsterke i valgkampene som kommer.

- De store ressursene i valgkampen blir brukt ute, både i stortingsvalgkamp og i lokal valgkamp, i fjor sommer jobbet våre medarbeidere nesten utelukkende med å bistå lokale kandidater, med medieutspill og valgkamparrangement lokalt. Det har vi gode erfaringer med, og det vil vi og gjøre i stortingsvalgkampen i 2021.

- Bistår lokale kandidater

- Hovedsakene i den siste valgkampen var utelukkende lokale saker som var spilt inn fra kommune- og fylkespartiene og vedtatt på landsmøte, så jeg er enig med Torstein i at det bør vi fortsette med.

BISTÅR KANDIDATENE: . Det viktigste partikontoret på Youngstorget gjør, er å bistå Aps kandidater ved valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
BISTÅR KANDIDATENE: . Det viktigste partikontoret på Youngstorget gjør, er å bistå Aps kandidater ved valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- På partikontoret og i stortingsgruppa har vi dyktige medarbeidere som i valgkamp bruker tida si på å bistå våre kandidater, men det store valgkampapparatet til Arbeiderpartiet er ikke på Youngstorget, det er frivillige valgkampmedarbeidere over hele landet som gjør en fantastisk jobb. Å legge til rette for dem, er kanskje det viktigste vi gjør, skriver Stenseng i en kommentar.

Ekte «oljeunge»

Han kaller seg en ekte «oljeunge», født inn i oljealderen.

- Jeg er oppflasket på olje, og har olje i blodet. Da har du andre perspektiver inn i diskusjonene om olje og gassnæringen enn om du er vokst opp på Østlandet, der oljen er noe fjernt. I oppveksten i Stavanger har det alltid ligget plattformer i Vågen. Jeg husker skolebesøk hos Shell, der vi fikk med oss hjem oljeprøver og skoleboller. Så oljen er en del av min identitet, sier Solberg.

Bruke statens eiermakt

Derfor er videreutvikling av olje-, gass- og leverandørindustrien en hovedsak for Rogaland Ap. Å sette sluttdato for næringen er ikke aktuelt.

- For Rogaland Ap har det viktigste vært videreutvikling av industrien og arbeidsplassene. Vi må flytte diskusjonen om olje og klima fra en ensidig diskusjon om vern til en bredere diskusjon om omstilling og muligheter. Det er så mange jobber i oljen og i industrien rundt. I Rogaland handler dette spørsmålet om vår eksistens.

Fram mot landsmøtet må vi bli enda tydeligere på verktøyene i en industripolitikk. Vi må for eksempel bruke eiermakten i Equinor tydeligere. Vi må kreve, som de gjør i Storbritannia, at det skal være lokale arbeidsplasser knyttet til nye felt og nye energiprosjekter.

Med Høyre i regjering har vi sett at et norsk oljefelt ikke nødvendigvis betyr norske arbeidsplasser. Vi må tørre å bruke statlig eierskap og penger og gi industrien forutsigbare rammebetingelser. Vi må kutte utslipp, men det må også knyttes til å skape nye arbeidsplasser. Vi må ha industrien med oss og ikke mot oss, sier Solberg.

Hele Norges coronakart