HEMOMVENDING: Per Rune Henriksen,(t.v.) statssekretær i Olje- og energidepartementet mener SVs absolutte krav om at Norge bør ta to tredjedeler av klimautslippene her hjemme ikke vil la seg gjennomføre.Vi må finne andre måter enn nasjonale mål, mener han. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HEMOMVENDING: Per Rune Henriksen,(t.v.) statssekretær i Olje- og energidepartementet mener SVs absolutte krav om at Norge bør ta to tredjedeler av klimautslippene her hjemme ikke vil la seg gjennomføre.Vi må finne andre måter enn nasjonale mål, mener han. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Ap-topp vil gi blaffen i SVs klimakrav

Statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet mener det er for dyrt og dumt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henriksen mener Norge ikke lenger bør ta to tredjedeler av utslippskuttene hjemme, slik SV har stilt som et absolutt krav.

- Vi må finne andre måter enn nasjonale mål som styrende for politikken. Det vesentlige er at sektorene ligger innenfor kvotesystemet, og har i tillegg til det en høyere avgift på utslipp med CO2-avgiften. Vi må se i øynene at de letteste reduksjonene allerede er foretatt, sier Per Rune Henriksen til VG.

Helomvending Dersom Henriksen får gjennomslag for sitt forslag om å ta olje og industri ut av de norske kuttmålene, vil det være en helomvending av regjeringens klimapolitikk.

Men når regjeringen nå forhandler om en ny klimaplan er forutsetningene vesentlig endret, mener Henriksen.

Dyrere enn antatt - Det har vist seg å være dyrere å kutte CO2 enn det vi forutså da vi laget klimaforliket i 2007. Den teknologiske utviklingen har ikke gått så fort som vi forutsatte, sier han.

I 2007 kostet det 600 kroner å fjerne ett tonn CO2 gjennom å elektrifisere deler av Nordsjøen, nå koster det opptil 3.100 kroner, ifølge Klimadirektoratets tall.

NTB