ABORT: Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, vil utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker. Foto: NTB Scanpix
ABORT: Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, vil utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Abortdebatten:

Ap-topp vil utvide abortgrensa

Arbeiderpartiet kan lørdag vedta at partiet går inn for å utvide grensa for selvbestemt abort til 18 uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To lokallag i Oslo, Grünerløkka samt Sinsen og Carl Berner, og AUF i Hordaland og Troms har alle lagt fram forslag for årets landsmøte om å utvide grensa for selvbestemt abort til uke 18.

Fredag ble det kjent at Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol nå støtter forslaget. Kjerkol leder redaksjonskomiteen som avgjør hvilken ny politikk Ap skal utforme under det pågående landsmøtet, blant annet på helse.

- Enten har man tillit til at kvinner kan ta egne valg, eller så har man det ikke. Jeg er for selvbestemt abortfram til uke 18, sier hun til Adresseavisen.

Helomvending

Inntil for en måned siden forsvarte hun 12-ukersregelen. Overfor Dagsavisen begrunner hun helomvendingen slik:

- Nå er det et konkret forslag vi skal behandle. Hvis jeg skal si nei til å utvide grensen til 18 uker, må jeg nesten finne argumenter for å forsvare nemndsystemet, og det finner jeg ikke lenger, verken faglig, medisinsk eller etisk, sier Kjerkol.

Anette Trettebergstuen, som er innstilt som ny leder til Aps kvinnepolitiske utvalg, støtter at debatten reises. Det er en naturlig følge av den siste innstrammingen, sier hun til NTB.

Stiller seg bak

- Det har provosert fram en debatt, som jeg ønsker velkommen og er stolt over. Innstrammingen har vist det skjøre kompromisset som abortloven har vært, sier hun og viser til at 95 prosent av alle aborter blir tatt før uke 12.

- Vi vet også at nemndbehandling er veldig krevende for mange kvinner, sier Trettebergstuen, som understreker at hun selv ikke har konkludert i spørsmålet.

- Jeg vil stille meg bak det landsmøtet kommer til å vedta i morgen, sier hun.

- Forstår debatten

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at han forstår at debatten nå presser seg fram.

- Samtidig har jeg vært tilhenger av dagens lov. Den har sikret lavt konfliktnivå og ro rundt abortloven, og har bidratt til å få aborttallene ned.

- Men dette er satt i spill av Erna Solberg, som i fjor høst ønsket betydelige endringer i abortloven og nå sitter i regjering med partier som ønsker det. Da er det ikke unaturlig at kvinner i Arbeiderpartiet ser på om loven fungerer som den skal, sier han.

En eventuell endring av Aps ståsted på abort vil imidlertid bli en del av partiets programprosess fram mot 2021, presiserer Støre.

Internasjonal oppsikt

Avtroppende leder for Aps kvinneutvalg, Anniken Huitfeldt, understreket overfor landsmøtet fredag at abortinnstrammingen til den borgerlige regjeringen har vakt internasjonal oppsikt.

- Kvinners rett til abort blir brukt som en brikke i et spill om politisk makt, sa Huitfeldt som understreket at sitatet er hentet fra et internasjonalt helsenettsted i en artikkel om den norske abortdebatten.

- Det legges nemlig merke til internasjonalt at vår statsminister Erna Solberg sitter ved makten fordi hun ville stramme inn abortloven, sa Huitfeldt.

Også Helsetilsynet er imot regjeringens foreslåtte endring i abortloven om å forby selvbestemt tvillingabort. Kvinnens rett til å selv bestemme utfallet av et svangerskap før utgangen av uke 12 bør være uendret, skriver tilsynet på sine nettsider fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer