Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AP: Toppdemokrat hevder Flynn kan ha løyet om Russland-utbetaling

Toppdemokrat hevder han forklarte at Moskva-tur var betalt av USA. 

HEVDER FLYNN LØY: Toppdemokrat Elijah Cummings påstår han har sett dokumenter som skal vise at tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn løy om pengeutbetaling fra Russland. Foto: AFP / GETTY / NTB Scanpix
HEVDER FLYNN LØY: Toppdemokrat Elijah Cummings påstår han har sett dokumenter som skal vise at tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn løy om pengeutbetaling fra Russland. Foto: AFP / GETTY / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsbyrået AP skriver at dokumenter skal vise at Michael Flynn kan ha løyet om Russland-utbetaling til etterforskerne som sikkerhetsklarterte ham.

Informasjonen kommer fra toppdemokraten Elijah Cummings som sitter i House Oversight Committee, som kan sammenliknes med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Cummings hevder han har sett dokumenter som viser at Flynn i 2016 løy om en pengeutbetaling fra den russiske statlige tv-kanalen RT i 2015.

Uttalelsene fra Cummings ble kjent etter at demokraten sendte et brev om den påståtte hendelsen til republikaner og formann i komitéen, Jason Chaffetz. Cumming mener at Flynn forklarte overfor etterforskerne at turen til Moskva ble «betalt av amerikanske selskaper», skriver AP.

Skal ha fått 280 000 kroner

I midten av mars skrev CNN at den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren skal ha mottatt 33 750 dollar, noe som tilsvarer rundt 280 000 norske kroner, fra den statlige russiske tv-kanalen RT, for en tale han holdt i 2015. RT skal også ha betalt for Flynn og sønnens opphold i Moskva i forbindelse med talen.

Også denne informasjonen kom fra Elijah Cummings, som selv offentliggjorde dokumentene.

Flynn har tidligere bekreftet at han holdt talen, men har hele veien avvist at han fikk penger fra Russland, og forklarte at pengene hadde gått gjennom et amerikansk talebyrå, Leading Authorities Inc. Han har heller ikke villet kommentere hvor mye penger han fikk for oppdraget.

Mener han brøt klausul

Dokumentene som House Oversight Committee nå sitter på, skal vise at sjekken ble oversendt talebyrået fra RT, før Flynn skal ha fått skrevet ut en sjekk av byrået.

Cumming mente da at Flynn hadde bruttt «Emoluments Clause» - en klausul som skal forhindre at personer som tidligere har tjenestegjort i det amerikanske militæret, får utbetalinger fra andre land.

Washington Post har tidligere skrevet at ordlyden i klausulen kom til, fordi man fryktet at amerikanske ambassadører på 1700-tallet muligens tok imot gaver fra rike europeere, som påvirket arbeidet de gjorde for sitt eget land. Den skal imidlertid være lite brukt, noe som medfører usikkerhet rundt hvem som egentlig er omfattet av den i dag.

Ifølge CNN skal Flynn ha opplyst amerikanske myndigheter om reisen til Russland, men Flynns talsmann Price Floyd vil ikke kommentere hvorvidt Flynn informerte om utbetalingen, som han skal ha vært pliktet til å gjøre.

Nekter å overlevere dokumenter

AP meldte tidligere i dag at den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren nekter å gi fra seg dokumenter til Senatet i forbindelse med de parallelle granskningene av Flynn og Russlands innblanding i forbindelse med presidentvalget.

Noen timer seinere bekreftet et brev fra Flynns advokater til Senatets etterretningskomité det samme: Han påberoper seg retten til å unngå selvinkriminering, altså det femte grunnlovstillegget.

Flynn sikk i starten av februar sparken etter å ha løyet om samtaler med Russlands ambassadør til USA. Samtalene fant sted mellom Trumps valgseier i november og presidentinnsettelsen i januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!