Ap-toppen rømte til seters

LIERNE (Dagbladet): Da sauebonde og tidligere Ap-topp Bernt Hågensen våknet søndag for ei uke siden, rømte han til setra si - langt unna folk og områder med mobildekning. Kvelden før hadde han slått ned en sambygding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natta i forveien hadde den langvarige og bitre konflikten med naboen Kåre Stuenes endt i slagsmål. Med Bernt Hågensen som vinner. Og taper.

- Kåre slo først, men bommet. Jeg traff, dessverre, sa Hågensen til lokalavisa dagen derpå. Siden har den tidligere lederen av Nord-Trøndelag Arbeiderparti vegret seg for å uttale seg i mediene.

Av hensyn til etterforskningen holder han en lav profil. Men mest av alt er nok Bernt Hågensen redd for å tirre på seg enda flere av innbyggerne i den avsidesliggende kommunen Lierne i Nord-Trøndelag.

Historien om slagsmålet for ei uke siden handler nemlig vel så mye om innfødte og inntrengere, Janteloven og livet i Bygde-Norge. Lierne ligger nordøst i Nord-Trøndelag, nær svenskegrensa.

Rikskjent bygd

Bygda ble rikskjent fordi sauebøndene i mange år har tatt til orde for å felle bjørn.

Da Bernt Hågensen og kona flyttet fra Namsos i 1981, var de fulle av visjoner, ideer og stå-på-humør. Men de visste ikke hva de gikk til.

- Innflytteren hadde ikke evne til å ta av seg lua og spørre naboen om gode råd først, skriver journalist Håkon Arntsen i en bakgrunnsanalyse i Trønder-Avisa, og påpeker at Bernt Hågensens oppførsel brøt med den særegne, forsiktige og lavmælte Lierne-tradisjonen.

Arntsen mener at slagsmålet mellom Hågensen og Stuenes handler om to pressede personer, men vel så mye om et presset lokalsamfunn.

- Sauen kommer ikke opp i Lierne mer. Det går bare én vei, sier Knut Fagerli. Til høsten gir han opp etter 25 år som sauebonde.

Han sitter framoverlent på stolen, og har vanskelig for å skjule bitterheten. I 1990 var det 107 sauebrukere i Lierne, i år er det 27 igjen.

- Skyt bjørnen, sier sauebøndene. Sånt vil ikke politikerne i Oslo høre - og det visste Bernt Hågensen. Sammen med to naboer startet han sitt eget saueholdsprosjekt med vokterhunder og gjetere. Dermed kom støtten fra staten.

- Bernt er flink som klarer å skaffe penger, men prosjektet hans er ikke liv laga, konkluderer Knut Fagerli.

- Generell skepsis mot alt som er nytt, og generell frustrasjon rundt saueholdet. Det er ikke lett å være innflytter her, oppsummerer Agmund Vik, bygdas dyrlege siden 1994. Og tar Hågensen i forsvar.

- Helt jævlig

Ordfører Arnodd Lillemark (Sp) vil ikke ta side i konflikten mellom sauebøndene, men snakker gjerne om framtida i Lierne. Befolkningsreduksjonen har avtatt. Lillemark er optimist.

På setra Gammelheimen prøver Bernt Hågensen å gjøre business på firmaer og grupper som vil ut i naturen for å bygge team. Her har 48-åringen bodd den siste uka.

- Søndag, mandag og tirsdag var helt jævlig. Det begynte å lette da avisene sluttet å skrive så mye.

- Hva tenker du om framtida?

- Jeg aner faktisk ikke. Har null peiling. Vi har lagt ned så mye av oss sjøl her i Lierne. Det var jo her vi ønsket å være, sier Bernt Hågensen.

Når lensmannen har fullført etterforskning, vil han samle kona og de tre barna til familieråd.

Kåre Stuenes brukte helga til å dra til fjells med familien. Tidligere i uka sa han til Dagbladet at han hadde forventet en unnskyldning fra Bernt Hågensen.

Men den kommer nok aldri.

Angrer

- Har du snakket med Kåre Stuenes etter slåsskampen?

- Nei, jeg har ikke det.

- Hvorfor ikke?

- Ja, si det. Jeg vet ikke om jeg ville klart å gjennomføre en samtale med ham.

- Men du angrer på slagsmålet?

- Om jeg angrer!? Jeg ville mye heller hatt juling sjøl, sier Bernt Hågensen.

FLYTTET TIL SETRA: Bernt Hågensen slo ned naboen - og flyktet til setra for å unngå alle telefonsamtalene. Den siste uka har han for det meste grublet.