FULL STØTTE TIL JONAS: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen gir Støre sin fulle tillit. Han skal nå diskutere hva som har gått galt sammen med resten av sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Foto: Bjørn Langsem
FULL STØTTE TIL JONAS: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen gir Støre sin fulle tillit. Han skal nå diskutere hva som har gått galt sammen med resten av sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Aps oppvaskmøte:

Ap-toppene slår ring om Jonas: - Han er den beste lederen vi kan ha

Aps katastrofevalg er et kollektivt ansvar, mener partiets fylkesledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
IKKE BRA NOK: AUF-leder Mani Hussaini mener valgresultatet for Ap ikke er bra nok, men freder Støre. Foto: Bjørn Langsem
IKKE BRA NOK: AUF-leder Mani Hussaini mener valgresultatet for Ap ikke er bra nok, men freder Støre. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(Dagbladet): I dag starter oppvasken i Arbeiderpartiet, etter det som er det dårligste valget siden 2001 for Ap.

Allerede spekuleres det i om det dårlige valgresultatet kan føre til at Jonas Gahr Støre erstattes som leder i Arbeiderpartiet.

Han har imidlertid stor støtte blant fylkeslederne og sentralstyremedlemmene i partiet.

Elleve fylkesledere varsler i dag at de har full tillit til Støre.

Også en rekke sentralstyremedlemmer, som nå sitter samlet i krisemøte, slår fast at de mener Støre er rett mann til jobben.

Full tillit

- Jeg har absolutt full tillit til ham. Det er det mange grunner til, men den enkle er at det har vært stor entusiasme i hele organisasjonen fram til valgdagen, sier fylkesleder Jon Rolf Næss i Aust-Agder Ap til Dagbladet.

Næss, som også sitter i partiets sentralstyre, gir imidlertid Ap-nestleder Trond Giske rett i at partiets valgstrategi må evalueres grundig.

- Det er et felles ansvar vi alle har, som det er åpenbart at vi må evaluere, men å gi Støre skylda for den vil være veldig urimelig. Her har vi et kollektivt ansvar, sier Næss.

Samme budskap formidler fylkeslederne i begge trønderfylkene, Vest-Agder, Oslo, Rogaland, Vestfold, Østfold, og Oppland.

- Ja, sjølsagt har jeg full tillit til Jonas som leder, skriver fylkesleder Tore Hagebakken i Oppland Ap til Dagbladet.

- Basert på at jeg sitter i landsstyret, og det var et enstemmig landsstyre som valgte ham og landsmøtet stilte seg bak det, synes jeg det er helt naturlig at plassen til Jonas er trygg. For å være enda tydeligere; jeg synes han burde fortsette, sier fylkesleder i Vestfold-Ap Truls Vasvik.

Ikke besvart

- Vi har gått inn i denne valgkampen som ett lag, vi har vært enig om innholdet i politikken, og på hvilken måte den skal presenteres. Det har vært samling om hva vi bør gjøre og det vi har gjort, så ansvaret for et valgresultat langt under pari er laget sitt ansvar, sier fylkesleder Stein Erik Lauvås i Østfold Ap til Dagbladet.

Overfor Hamar Arbeiderblad klargjør også fylkesleder Knut Storberget i Hedmark at han også slår ring om Støre.

Lokalavisa ber i dag Ap-lederen vurdere sin stilling på lederplass.

Krisefylker

Det kommenterer Storberget på følgende måte:

- Nei, gud forby. Jeg tror det er en veldig dårlig idé og en veldig dårlig løsning for å gjenreise Arbeiderpartiet, sier Storberget til HA.

Ap mistet totalt seks mandater i fem fylker i stortingsvalget i går. I Nordland røk to mandater, mens det forsvant ett hver fra fylkene Hedmark, Oppland, Telemark og Vest-Agder.

Med unntak av fylkesleder Bjørnar Skjæran i Ap, som Dagbladet ikke har lyktes i å få tak i så langt, slår lederne i alle Aps «krisefylker» ring om Ap-lederen.

Flere valgforskere har imidlertid sagt at han ikke Jonas Gahr Støre kan bli sittende som leder, men selv sier Støre at han er hundre prosent sikker på at han blir sittende.

Avviser lederdebatt

Ledelsen i Ap sitter nå sammen et krisemøte i sentralstyret. I møtet, som startet 14.00 i dag, skal partitoppene diskutere hva som gikk galt.

- Dette er ikke et resultat som vi i Arbeiderpartiet kan være fornøyd med, sa AUF-leder Mani Hussaini på vei inn til møtet.

Han avviser imidlertid at det kommer til å bli en lederdebatt og stiller seg bak Støre.

- Nei det tror jeg ikke det blir. Det viktigste blir å se på hva vi gjorde galt og hva vi gjorde riktig,

- Er Støre rett mann for fire nye år?

- Ja, det mener jeg, sa Hussaini.

Også Jette Christensen fra Hordaland, Lise Christoffersen fra Buskerud og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen gir Støre sin fulle tillit.

- Han er den beste lederen vi kan ha, vi begynner ikke der, sier han.