Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske-saken:

Ap-topper åpner for å be om ekstraordinært landsmøte

- Mange ute i organisasjonen er nå frustrerte og oppgitte. Alle ser at dette dreier seg om mer enn varslersakene, sier fylkesleder.

NYTT MØTE? Flere fylkesledere i Arbeiderpartiet er åpne for å be om et ekstraordinært landsmøte for å velge en ny nestleder etter Trond Giske og eventuelt gjøre andre endringer i ledergruppa. Fra venstre: Partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik og nylig avgått nestleder Trond Giske fotografert under landsmøtet i mai i år.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
NYTT MØTE? Flere fylkesledere i Arbeiderpartiet er åpne for å be om et ekstraordinært landsmøte for å velge en ny nestleder etter Trond Giske og eventuelt gjøre andre endringer i ledergruppa. Fra venstre: Partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik og nylig avgått nestleder Trond Giske fotografert under landsmøtet i mai i år.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det klart at Ap-nestleder Trond Giske trekker seg som nestleder etter flere varslingssaker.

Arbeiderpartiet har sentralstyremøte kl 13 i dag. Nå starter arbeidet med å stake ut kursen videre for partiet.

Ett av spørsmålene partiet må ta stilling til, er om det skal holdes ekstraordinært landsmøte for å velge en erstatter til Trond Giske, eller gjøre andre endringer i lederkabalen til partiet.

- Med Jonas og Hadia vil vi aldri komme opp av gjørma. De som skal stemme på oss kjenner seg ikke igjen. Tipper grasrota vil kreve et nytt landsmøte, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Holder døra åpen

Dagbladet har stilt spørsmål om saken til alle partiets fylkesledere, og flere opplyser at spørsmålet nå er under vurdering.

- Etter min mening bør vi nå vurdere å innkalle til ekstraordinært landsmøte. Mange ute i organisasjonen er nå frustrerte og oppgitte. Alle ser at dette dreier seg om mer enn varslersakene. Da er det kanskje nødvendig å samle partiets høyeste organ, skriver fylkesleder Sverre Myrli i Akershus Ap i en sms til Dagbladet.

Myrli, som ikke har latt seg intervjue på telefon om spørsmålet, sier Akershus Ap skal ha styremøte 17.januar, og at saken skal drøftes der.

Spørsmålet om ekstraordinært landsmøte diskuteres også i Troms Ap.

- Fylkesstyret i Troms har drøftet det uten å konkludere. Vi avviser det ikke og vil ta de videre drøftingene om dette internt, skriver fylkesleder Cecilie Therese Myrseth i en sms til Dagbladet.

Fylkesleder Stein Erik Lauvås i Østfold Ap sier at hans fylkeslag skal ta stilling til spørsmålet onsdag, da det er styremøte.

- Jeg avventer diskusjonen vi skal ha da, sier han.

Den eneste fylkeslederen som tidligere har åpnet for en slik løsning er Karianne Tung i Trøndelag Ap.

Hun vil ikke nå svare på hva hun synes bør skje videre.

De fleste fylkeslederne i partiet har enten unnlatt å besvare Dagbladets henvendelser, eller sagt at de ikke ønsker å svare.

Ønsker ikke

Noen sier også rett ut at de ikke ser behov for et ekstraordinært landsmøte:

- Jeg mener nå at det ikke er behov for ekstraordinært landsmøte, men vil ha hele saken og håndteringen belyst før jeg konkluderer, skriver fylkesleder Bjørn Tore Ødegården i Buskerud Ap i en sms til Dagbladet.

- Jeg kan ikke se noen grunn til at vi skal ha et ekstraordinært landsmøte. Vi har en leder og en valgt nestleder. Det at vi nå har hatt to, har jo på et vis vært unntakssituasjonen. Nei, det vi primært nå må ha fokus på, er å få ro i partiet så vi kan drive politikk igjen, sier fylkesleder i Aust-Agder og sentralstyremedlem Jon Rolf Næss.

- Jeg ser ikke noen grunn til at vi skal gjennomføre et ekstraordinært landsmøte slik statusen er nå, sier fylkesleder Bjørn Egeli i Vest-Agder.

- Akkurat nå ser jeg ikke noen grunn til at det skal være ekstraordinært landsmøte. Vi må først og fremst håndtere situasjonen nå, få sluttført behandlingen av varslersakene, og få tilbake 100 prosent fokus på politikken. Vi får ta et skritt av gangen, sier Terje Aasland, sentralstyremedlem og fylkesleder i Telemark.

- Det er ordinært landsmøte om 15 måneder. Jeg ser ikke behov for noe ekstraordinært landsmøte eller valg av ny nestleder før den tid, skriver leder Frode Jacobsen i Oslo Ap i en sms til Dagbladet.

Fylkesleder Stanley Wirak i Rogaland betegner det også som «unødvendig.»

Sentralstyremedlem Lise Christoffersen ser heller ikke behovet.

- Vi har en ledelse i tråd med vedtektene, og som er enstemmig valgt av landsmøtet. Vedtektene sier en eller to nestledere, sier Christoffersen til Dagbladet.

Stor oppmerksomhet

Giskes avgjørelse om å trekke seg, kommer etter uker med voldsom oppmerksomhet rundt de mange varslene som har kommet inn til partiledelsen om upassende oppførsel fra Giske.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har ikke lagt skjul på at det skjer etter råd fra ham.

- Jeg har i kveld blitt orientert av Trond Giske om at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding søndag kveld.

Risikerte å bli avsatt

Dagbladet vet at partileder Jonas Gahr Støre ga Trond Giske rådet om å trekke seg for flere dager siden.

Dagbladet kjenner til at Jonas Gahr Støre allerede i de interne diskusjonene 1.januar, ga Trond Giske råd om å trekke seg helt ut som nestleder. Det ville ikke Trond Giske. Han ble da midlertidig fritatt fra vervet. Dette forteller sentrale kilder til Dagbladet.

LES OGSÅ: Jobben med å skape ro i Arbeiderpartiet er ikke over

Dagbladet får opplyst at Støre hadde bestemt seg for å gi sentralstyret beskjed mandag om at Giske var ferdig som nestleder. Ved å frivillig trekke seg, unngår Giske altså å bli «avsatt» av partilederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!