Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-topper innstevnet som vitner om medlemsjuks

Oslo (NTB-Kari Westengen): Medlemsjukset i de politiske ungdomsorganisasjonene kommer opp for Oslo byrett mandag. Fire medlemmer av AUF står tiltalt for grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri for til sammen 568.000 kroner. Spenningen rundt saken knytter seg først og fremst til makteliten i Arbeiderpartiet som er innstevnet som vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere ungdomssekretær i AUF i Oslo, Bjørn Jarle Røberg-Larsen (25) frykter at innstevnede vitner som Thorbjørn Jagland, Sigbjørn Johnsen, Bjørn Tore Godal, Sissel Rønbeck, Kjell Opseth og Jens Stoltenberg skal bli avvist av retten. Dermed vil det bli vanskeligere for ham å underbygge forklaringen om at han bare fulgte gammel praksis når han oppga for høyt medlemstall i AUF og dermed fikk for høyt tilskudd fra staten.

Vanlig måte

- Foreløpig er det ikke tatt noen beslutning om noe som helst når det gjelder vitneførselen. Alle vitner som forsvarerne har innstevnet, blir innstevnet, sier byrettens administrator Torjus Gard til NTB.

Etter hans oppfatning er det ikke verd å skrive om at vitnene kan bli avhørt i en annen rekkefølge enn det som er vanlig.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff som er Røberg-Larsens forsvarer, har anket til Høyesteretts kjæremålsutvalg Oslo byretts beslutning - og senere påkjæringen til lagmannsretten - om å fravike vanlig praksis for rekkefølgen av vitnene. Staff frykter at det kan føre til at tidligere statsminister Jagland og andre fremtredende Arbeiderparti-politikere kan slippe å vitne.

Kjendiser

I de 12 ukene som er satt av til rettssaken, er det planen å avhøre over 100 vitner om hvordan medlemsjukset foregikk i AUF og andre politiske ungdomsorganisasjoner.

Tidligere statsminister Odvar Nordli, tidligere politiske sekretærer i Arbeiderpartiet som Ronald Bye og Ivar Leveraas, tidligere AUF-ledere som Rune Gerhardsen og Trond Giske og kjente politikere med verv i AUF - blant dem Tove Heggen Larsen, Anne Lise Bakken, Alf Hildrum, Martin Kolberg, Sigve Brekke - er innstevnet som vitner.

Miljøvernminister Guro Fjellanger er innstevnet for å fortelle om hvilke retningslinjer Unge Venstre brukte for å få statlige tilskudd til det politiske arbeidet i ungdomsorganisasjonen.

Ordningen med statsstøtte per medlem i de politiske ungdomsorganisasjonene ble innført i 1977. I 1996 anmeldte daværende samferdselsminister Kjell Opseth 24 ungdomsorganisasjon er for bedrageri med medlemslistene. Det er ikke reist tiltale mot noen andre enn de fire AUFerne.

Etter at avisen Verdens Gang avslørte at medlemstriksing hadde skjedd, gjennomførte Riksrevisjonen en gjennomgang av tilskuddsordningen og det ble foretatt en uavhengig granskning av organisasjonenes praktisering av regelverket for offentlig støtte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!