Ap-topper motAps fiskeripolitikk

Framtredende Ap-topper i Nord-Norge krever i et opprop radikale endringer i norsk fiskeripolitikk. De ber ordførerne i kystkommuner om å samle seg bak en ny fiskeripolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant dem som har skrevet under på oppropet, er kulturministeraktuelle Tove Karoline Knutsen, nå festspillsjef i Harstad, tidligere stortingsrepresentant og leder for det største fylkeslaget i Norges Fiskarlag, Rolf Bendiksen, tidligere fiskeriminister Eivind Bolle og fylkesvaraordfører i Finnmark, Arne Pedersen.

Sammen med lederen for Landsdelsutvalget, Ronald Rindestu fra Senterpartiet, krever de i et opprop en Stortingshøring for å finne årsaken til de siste tiårs mislykte fiskeripolitikk.

Det er Norges naturvernforbund som står bak oppropet. Naturvernforbundet har meldt seg på i årets valgkamp, og har valgt fiskeripolitikken som hovedsak. Forbundets fiskeriekspert, Gunnar Album sier til Dagbladet at sterke krefter i Nord-Norge nå ønsker radikale endringer av det han kaller en feilslått fiskeripolitikk.

Kysten utarmes

- Som under torskekrisa for 12 år siden, begynner nå det politiske Nord-Norge å røre på seg. Men vårt opprop ønsker vi å vise en samlet stemme fra det fiskeriavhengige Nord-Norge. Den feilslåtte fiskeripolitikken utarmer kysten både økonomisk og kulturelt, sier Album.

Naturvernforbundet har gjennomført en spørreundersøkelse blant alle store partier for å undersøke holdningen til flere sentrale spørsmål knyttet til norsk fiskeripolitikk. Ifølge forbundet er Arbeiderpartiet minst interessert i å sikre rike fiskebestander i norske havområder.

Partiet gir norske havforskere skylda for dagens fiskekrise, mener forbundet. Partiet unnlater å nevne at Ap i regjeringsposisjon glatt har oversett norske havforskeres kvoteråd de siste åra.

- Om partiet sentralt ikke tar inn over seg at Aps fiskeripolitikk har bidratt til dagens krisetilstander, er holdningen annerledes utover i distriktet. Dette vitner de lokale Ap-toppenes opprop om, sier Gunnar Album til Dagbladet.

per.ellingsen@dagbladet.no

UFRED:Fiskeriminister Otto Gregussen (venstre) smilte i vår til Rolf Bendiksen i Nordlands Fylkes Fiskarlag. Gjør han det etter oppropet også?