Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-topper pønsker ut ny «Jonas-støtte»

Nytt utvalg skal løse tidsklemma.

NYTT UTVALG: Partileder Jonas Gahr Støre og leder av komiteen som skal se på familiers behov i forhold til kontantstøtte og barnehageplass, Martin Henriksen (Ap). Foto: Øistein Norum Monsen
NYTT UTVALG: Partileder Jonas Gahr Støre og leder av komiteen som skal se på familiers behov i forhold til kontantstøtte og barnehageplass, Martin Henriksen (Ap). Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Henriksen (35) merker tidsklemma som stortingsrepresentant og småbarnspappa. Ap-leder Jonas Gahr Støre (54) har  tenåringsbarn og omsorgsansvar for gamle foreldre.

Nå vil de to mennene, i ulike livsfaser, endre Ap's familiepolitikk slik at den treffer utfordringene til dagens familier. Støre har gitt den tidligere AUF-lederen og småbarnspappa Martin Henriksen i oppdrag å lede utvalget som skal komme opp med forslag til nye velferdsordninger som kan tette tidsklemmene.

En halvårlig kontantstøtte - ventestønad mellom foreldrepermisjon og barnehage - kan være en slik ordning.

- Må tenke nytt - Det er behov for å tenke nytt om tid og familie. Ap har en stolt historie når det gjelder å lytte til familien, forstå hva den står i av utfordringer, og utvikle politikk. Gro-generasjonen, med Gro og kvinner på hennes alder og yngre, gikk inn i sin tid og så på utfordringene i et velferdssamfunn som hadde utviklet seg med en hjemmeværende mor. Vi fikk en veldig overgang til utdanning og arbeid, men med mangelfullt utviklede velferdstjenester. Så har vi fått fødselspermisjon, barnehageutbygging og andre permisjonsordninger. Men nå må vi igjen ut og lytte til den nye generasjonens småbarnsforeldre, og høre hvor de treffer utfordringene, sier Støre til Dagbladet.

Martin Henriksen legger fram statistikk som viser at fødselstallene har gått ned etter 2010, etter å ha økt fra 2000 i takt med økte foreldrepermisjoner og barnehageutbygging.

- Foreldre opplever at de er presset på tid, det er henting i barnehage og bringing til aktiviteter, og det er større krav fra skolen om at foreldrene skal engasjere seg. Å få barn er et privat valg. Men som samfunn må vi legge til rette for at folk skal få barn, og gjerne tidligere enn nå. Vi må gjøre det lettere for studenter og selvstendig næringsdrivende å kombinere jobb og familie, sier Henriksen.

I høst skapte Støre furore, ikke minst i eget parti, ved å snakke for kontantstøtten.

- La oss nå legge navn på ordninger til side. Vi har en ordning med ett års foreldrepermisjon. De aller fleste barn er klar for barnehage etter 12 måneder. Men vi må lytte til dagens foreldre som står i denne situasjonen. Jeg møter foreldre med to barn som sier at det går greit for den ene å begynne i barnehagen etter 12 måneder, men ikke for den andre. Kanskje trenger både barnet og foreldrene noe mer tid. Jeg har tenkt i størrelsesorden et halvt år som jeg synes vi skal diskutere.

- Da vi fikk debatten om kontantstøtte på 90-tallet, ville jo KrF utvide den fram til skolealder. Når KrF nå dropper kontantstøtten til toåringer, og heller vil bruke pengene på to barnehageopptak, så er den gamle kontantstøttedebatten over. Vi snakker om noen måneder, og jeg har ikke tenkt å gjøre det til et skille mellom rett og galt. Vi kan kalle en slik ordning kontantstøtte, vente-støtte eller omstillingsbistand. La ikke navnet styre debatten, sier Støre.

Fleksibilitet - Er du blitt mer positivt innstilt til kontantstøtten etter at du selv fikk barn, Henriksen?

- Nei, jeg opplever ikke noe press for kontantstøtte. Men man skjønner at det er en periode som er krevende, ikke minst fordi det for mange er vanskelig å få barnehageplass. Småbarnsforeldre beskriver en tidsklemme. Mange har behov for å innrette arbeidsdagen mer fleksibelt. Vi må legge til rette slik at familiene får hverdagen til å gå rundt, sier Henriksen.

Utvalgets forslag går inn i programprosessen fram mot stortingsvalget i 2017.

Støre avviser at dreiningen i synet på kontantstøtten handler om et frieri til KrF.

- Vi trenger å modernisere Ap's familiepolitikk, sier Støre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media