Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ap trenger bare én leder

Tidligere statsråd Grete Faremo retter sterk kritikk mot både det delte lederskapet i Ap og mot partiledelsens håndtering av lederstriden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Faremo ikke gjerne sier det høyt, er det ingen hemmelighet at hun støtter Jens Stoltenbergs kandidatur.

- På tross av Ap-ledelsens ønske om å stå sammen har mange, åpent eller skjult, flokket seg bak hver sin foretrukne leder, for å øke egen gjennomslagskraft. Dette er ødeleggende, skriver Faremo i en artikkel i Ukeavisen Ledelse og Næringsliv.

Grete Faremo var både bistandsminister og justisminister i Gro Harlem Brundtlands regjeringer, og i en kort periode var hun olje- og energiminister i Thorbjørn Jaglands regjering. Men Jagland ofret Faremo for å få ro rundt en pågående overvåkingsskandale i desember 1996. I dag arbeider Faremo som forsikringsdirektør i Storebrand.

Vil velge en ny leder

Etter å ha fulgt utviklingen i Ap siden det delte lederskapet kom i stand for snart to år siden, mener Faremo det kan herske liten tvil om at partiet etter høstens landsmøte sitter igjen med én person alene på toppen i partiet.

- Jeg tror Ap vil velge en ny leder. En leder står ansvarlig for de strategiske valgene som er gjort og for gjennomføringen av de prioriterte sakene og må også være villig til å ta ansvaret for resultatet, mener Faremo.

- Den politiske situasjonen i Ap nå betinger én partileder som også er statsministerkandidat. Måten utfordringene er håndtert også etter valget, bekrefter dette, sier hun.

Faremo er ikke nådig i sin kritikk av Jagland, som i 1996 arvet statsministervervet etter Gro Harlem Brundtland. Den gang nøt partiet bred tillit blant velgerne, men tilliten forsvant i åra som fulgte etter en rekke taktiske blundere. Og ved stortingsvalget i fjor høst gikk det riktig ille. Jagland hadde ansvaret.

Uløselig knyttet

- Etter min oppfatning er ledelse og politikk uløselig knyttet sammen. For at partiet skal reise seg igjen, må både ledelse og politikk være patent, sier Faremo. Det skal god ledelse til for å engasjere et stort antall tillitsmenn i en ryddig prosess over så lang tid om disse vanskelige spørsmålene fram mot landsmøtet. Uklare forslag om debattformen og hva som var den egentlige hensikten med forslagene fra partileder Thorbjørn Jagland, gjorde vondt verre og dermed tok det hele av, sier Faremo.

Tar tid

Hun ber nå partiet ta seg god tid i arbeidet med å skifte toppledelse.

- Prosessene som pågår i fylkespartiene er meget viktig. Så langt tyder signalene på at det blir et bredt flertall for å samle lederposisjonene på én hånd. Etter min mening er det nødvendig at dette er spørsmål som får sin plass i valgkomiteen, og at man der tar de strategisk - og politisk vanskelige spørsmålene på alvor. Dette vil måtte ta tid, sier Faremo til Dagbladet.

PÅ EN HÅND: - Signalene fra Ap's fylkespartier tyder på at det blir et bredt flertall for å samle lederposisjonene på én hånd, sier Grete Faremo. Det er ingen hemmelighet at Jens Stoltenberg er hennes favoritt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!