Ap tror Høyre kommer til å gå mot eget vedtak og selge «arvesølvet» til utlandet

Landsmøtet vedtok det motsatte, men Ap tror ikke på Høyre: - Med de siste års diskusjoner i Høyre om privatisering, mener vi at dette bare er starten, sier Terje Aasland (Ap). Nikolai Astrup i Høyre steiler over påstanden. 

ARVESØLVET: Grønvollfoss kraftverk ved Tinnelva i Notodden. Det er slike vannkraftressurser Ap frykter Høyre vil selge til utlandet - selv om partiet har landsmøtevedtak på det motsatte. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
ARVESØLVET: Grønvollfoss kraftverk ved Tinnelva i Notodden. Det er slike vannkraftressurser Ap frykter Høyre vil selge til utlandet - selv om partiet har landsmøtevedtak på det motsatte. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Høyre vil «delprivatisere Statkrafts utenlandsvirksomhet for å gi selskapet forutsigbarhet og finansiell fleksibilitet til å forsterke satsingen på fornybar energi internasjonalt, samtidig som selskapets norske vannkraft forblir i offentlig eie», slås det fast i partiets vedtatte program for stortingsperioden 2017 - 2021.

Dermed åpner regjeringspartiet altså for å delprivatisere Statkraft, men bare utenlandsdelen av selskapet. Vannkraftverkene, ofte omtalt som «arvesølvet», garanterer Høyre at skal forbli på statlige hender.

Arbeiderpartiet tror ikke på vedtaket fra sine borgerlige konkurrenter. Terje Aasland (Ap), som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, hevder rett ut at Høyre egentlig ønsker å delprivatisere hele Statkraft, selv om partiet altså stemte for noe ganske annet på landsmøtet.

TVILER: Terje Aasland mener Høyre vil selge arvesølvet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TVILER: Terje Aasland mener Høyre vil selge arvesølvet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Høyres programkomite, med Nikolai Astrup i spissen, foreslo enstemmig å delprivatisere hele Statkraft, ikke bare utenlandsdelen. Forrige gang foreslo Astrup og programkomiteen å endre hjemfallsretten. Historien til Høyre viser at deres privatiseringsiver på ingen måte stopper ved norske naturressurser, sier Aasland.

Vedtak vs. veien videre

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi og omsatte for 53 milliarder i 2015. Selskapet er i dag heleid av staten Norge. Statkraft har 4170 ansatte i 20 land. 57 prosent av de ansatte jobber utenfor Norge.

Bakgrunnen for Aaslands påstand er at programkomiteen i Høyre i august i fjor foreslo en delprivatisering av hele Statkraft. Forslaget ble siden endret, men Aasland tror likevel dette er veien Høyre kommer til å gå når det gjelder Statkraft.

- Høyre begynner nå å vise hva de faktisk står for, sier Aasland og legger til:

- Deres ideologi er å privatisere verdiene i vannkrafta og sørge for at framtidige verdier flyttes fra fellesskapet til de private. Det er å selge arvesølvet vårt. Høyre demonterer kanskje det viktigste selskapet Norge har, hevder han.

Høyres Nikolai Astrup blir provosert når han hører om Arbeiderpartiets teori.

- Det er helt uaktuelt for Høyre å selge eller delprivatisere Statkrafts norske vannkraftverk. Dette har jeg slått fast gang etter gang det siste året, sier Astrup til Dagbladet.

- Uredelig av Ap

Han sier Aasland nå ilegger Høyre intensjoner det ikke finnes dekning for i partiets faktiske politikk.

- Aasland og Arbeiderpartiet argumenterer mot en stråmann. Det er oppsiktsvekkende og skuffende at Ap er så uredelige om andre partiers politikk.

- 90 prosent av befolkninga er i mot også delprivatisere Statkraft. Hvorfor turer Høyre likevel fram?

- Høyre er helt enig med 90 prosent av det norske folk i at arvesølvet verken skal selges eller delprivatiseres. Derfor har vi heller ikke foreslått å gjøre det, gjentar Astrup.

- Hvorfor delprivatisere i det hele tatt, da?

VISER TIL VEDTAK: Astrup mener det er åpenbart hva Høyre vil med Statkraft: Det står i vedtaket fra landsmøtet forrige helg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VISER TIL VEDTAK: Astrup mener det er åpenbart hva Høyre vil med Statkraft: Det står i vedtaket fra landsmøtet forrige helg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Høyre mener selskapet kan bli en global gigant. Det er ikke minst viktig i et klimaperspektiv. Det innebærer høy risiko som skattebetalerne ikke bør bære alene, og som ikke bør finansieres av den norske vannkraften, slik det gjøres i dag. Derfor vil vi slippe til privat kapital som kan bidra til å løfte selskapet ute, sier han.

Ap privatiserte Telenor

Det var Jens Stoltenbergs første regjering som i 2001 vedtok å delprivatisere Telenor. I ettertid har selskapet vokst og blitt en av verdens største leverandører av mobile tjenester. Aasland sier man bør være forsikt med å sette likhetstegn mellom Statkraft og Telenor.

- Det er to vidt forskjellige ting. Arbeiderpartiet er for å ruste opp selskaper for framtidig vekst internasjonalt, slik som med Telenor og Statoil. Men Telenor er ikke en evigvarende norsk verdi, de er en kommersiell aktør. Statkraft baserer seg på evigvarende ressurser som ligger i naturen og tilhører fellesskapet.

Innrømmer manglende belegg

Aasland frykter også at hele Statkraft, med rubbel og bit, kan ende opp i utenlandske hender dersom Høyre forblir i førersetet i norsk politikk.

- Til syvende og sist, med Høyres politikk, så er det stor fare for at Statkraft vil være eid av utenlandske aktører, ja.

- Men per i dag finnes det ikke belegg for å si at Høyre faktisk ønsker å selge ut hele Statkraft?

- Det er sant nok, men med de siste års diskusjoner i Høyre om privatisering, mener vi at dette bare er starten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer