Ap tror på gammel oppskrift

Arbeiderparti-leder Thorbjørn Jagland satser på at valget blir et klart regjeringsvalg, der velgerne kan mobiliseres til å stemme Ap fordi alternativet er en regjering med Frp-innflytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet er dypt bekymret for de dårlige meningsmålingene, men Ap-lederen avviser at partiet er i krise. Nå skal løpet legges for valgkampen, først på sentralstyremøtet mandag og tirsdag, deretter på landsstyremøtet torsdag 21. juni.

Sentralstyret i Ap varsler ingen ny kurs. Oppskriften for framgang er at budskapet må markedsføres bedre.

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke si hvor stor oppslutning Ap må ha for å fortsette å regjere, men sier at partiet ikke vil regjere for enhver pris.

- Jo flere som stemmer Arbeiderpartiet, jo større sjanse er det for en Arbeiderparti-regjering, sier han.

På den siste meningsmålingen har Ap 23 prosent, mens Thorbjørn Jagland gikk av fordi han ikke fikk 36,9 prosent for fire år siden.

Ap-leder Thorbjørn Jagland mener det er håp om å snu dårlige meningsmålinger til et godt valg, på bakgrunn av de store svingningene i velgermassen.

- For første gang på lenge er dette stortingsvalget et klart regjeringsvalg. Det er to regjeringsalternativer, ett med Høyre, Frp og KrF, det andre er en Arbeiderparti-regjering. Det gir mulighet for å mobilisere langt flere velgere enn tidligere, sa Thorbjørn Jagland på en pressekonferanse underveis i sentralstyremøtet mandag ettermiddag.

Ikke kritikk

Jagland frykter ikke en gjentakelse av valgkampen for to år siden, da partiledelsen ble åpent kritisert av sine egne medlemmer.

- Jeg tror mange partifolk har lært av det som skjedde da, sier han.

Han erkjenner at Ap vil tape oppslutning hvis valgkampen skal fortsette å dreie seg om skatte- og avgiftslettelser. Forvirringen om momsreformen har trolig også bidratt til Aps tilbakegang.

- Denne reformen har ligget i Stortinget i svært mange år, og det er flertall for å få den fram, sier Jagland.

Statsminister Jens Stoltenberg sier det er litt skuffende at andre partier løper fra sitt eget ansvar for momsreformen når konkrete avgrensningsproblemer dukker opp.

Kan snu

Stoltenberg sier seg fornøyd med det regjeringen har oppnådd, men misfornøyd med meningsmålingene. Både hans egen og partiets popularitet har dalt kraftig siden han avløste Jagland som partiets statsministerkandidat og dannet regjering for et drøyt år siden.

- Jeg er trygg på at vi skal klare å snu dårlige meningsmålinger, og jeg har alltid understreket at vi må være forberedt på svingninger, sier han.

(NTB)