Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AP: Trump vurderer ny ordre mot innvandrere

Vil åpne for at innvandrere kan deporteres om de blir avhengige av statlig hjelp.

NY ORDRE: Nyhetsbryået AP hevder at president Donald Trump vurderer ny ordre som vil åpne for å deportere flyktninger hvis de blir avhengige av statlig hjelp. Foto: AP Photo / Evan Vucci, File / NTB scanpix
NY ORDRE: Nyhetsbryået AP hevder at president Donald Trump vurderer ny ordre som vil åpne for å deportere flyktninger hvis de blir avhengige av statlig hjelp. Foto: AP Photo / Evan Vucci, File / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump vurderer en ny presidentordre som vil åpne for å deportere enkelte innvandrere hvis de blir avhengige av statlig hjelp, ifølge AP.

Vil skjerpe innsatsen

Nyhetsbyrået sier det har fått tak i et utkast til en presidentordre som ber om at lovlige innvandrere som er avhengige av enkelte offentlige velferdsgoder «så raskt som mulig» identifiseres og fjernes.

Dersom Trump signerer ordren, vil den også føre til at myndighetene skjerper innsatsen for å stanse innvandrere som antas å bli avhengige av bistand fra det offentlige.

Det har foreløpig ikke kommet noen kommentar fra Det hvite hus.

Innvandrere må allerede bevise at de er økonomisk uavhengige før de slipper inn i USA. Utkastet AP har fått tak i, antyder at den nye regjeringen ikke bare vil slå ned på dem som oppholder seg ulovlig i USA, men at også personer med lovlig opphold kan være utsatt.

Innreiseforbudet

Nyheten om den mulige nye ordren kommer i kjølvannet av innreiseforbudet, som Donald Trump signerte som en del av en større presidentordre 27.januar.

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Innreiseforbudet omfatter personer som har statsborgerskap i Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen og nekter dem adgang i USA.

Forbudet vil også gjelde for nordmenn med dobbelt statsborgerskap. I 90 dager fra 27.januar vil nordmenn som også har statsborgerskap i et av de sju aktuelle landene verken få utstedt visum eller kunne reise inn i landet.

Trumps innreiseforbud har fått flengende kritikk fra vestlige statsledere, blant annet vår egen statsminister Erna Solberg.

«Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam», skrev Solberg til Dagbladet i helgen.

Demonstrasjoner

Til og med kjente republikanere har kritisert innreiseforbudet i sterke ordelag. Senatorene John McCain (Arizona) og Lindsey Graham (Sør-Carolina) har sammen forfattet et åpent brev til Trump.

- Dette sender et signal, tilsiktet eller ei, om at USA ikke ønsker at muslimer skal komme inn i landet vårt. Derfor frykter vi at denne presidentordren kan gjøre mer for å hjelpe terrorrekruttering, enn for å forbedre vår sikkerhet, skriver de to senatorene i brevet

I USA demonstrerer tusenvis mot innreiseforbudet. Mandag samlet en stor folkemengde seg foran høyesterett, da lovgivere fra Demokratene ledet en protest.

Senator Chuck Shumer lovet de frammøtte at Demokratene vil «kjempe med alt vi har og vi vil vinne».

Oregon-senator Jeff Merkley hadde latt seg inspirere Ronald Reagans tale ved Brandenburger Tor, da han ledet demonstrantene i ropet «Tear down that ban».

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling