UTFORDRES: Stortingspresident Olemic Thommessen er omstridt blant partiene på venstresida, og delvis i eget parti. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTFORDRES: Stortingspresident Olemic Thommessen er omstridt blant partiene på venstresida, og delvis i eget parti. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Presidentkampen

Ap utfordrer Høyre: Stiller egen presidentkandidat

Bråket rundt Olemic Thommessen fortsetter: Ap vil kaste presidenten, og lanserer Eva Kristin Hansen som ny kandidat. KrF vil støtte Olemic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet utfordrer Høyre om vervet som stortingspresident.

Stortingets største parti lanserer nå Eva Kristin Hansen - en av to Ap-representanter som skal sitte i presidentskapet på Stortinget - som utfordrer til Olemic Thommessen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter den uvanlige situasjonen overfor Dagbladet.

- Dette er nødvendig fordi Høyre har valgt å ikke ta alle signalene vi har sendt om å stille en samlende kandidat. Det beklager vi. Vi hadde vært klare for å stemme på en kandidat fra flertallet for å få et samlet presidentskap, men Høyre har valgt å ikke ta det til følge. Da blir det slik. Vi stiller en egen kandidat, sier Støre til Dagbladet.

Skriftlig votering lørdag

En avgjørelse i striden rundt presidentposisjonen faller allerede i morgen, når Stortinget samles klokka 13. Da skal de 169 representantene votere skriftlig over saken og velge stortingspresidenten for de neste fire åra. Det åpner muligheten for at Høyre-representantene som ønsker å fjerne Thommessen, kan gjøre det uten å svikte partilinja i all offentlighet.

- Olemic Thommessens presidentskap har fått veldig bred og streng kritikk av Stortinget før sommeren. Nå fremmer vi Eva Kristin Hansen som , legger Støre til.

Dagbladet har tidligere omtalt at det finnes krefter i Høyre som ønsker å bytte Thommessen ut.

Thommessen vil fortsette

Thommessen har vært klar på at han ønsker å fortsette i jobben. Presidentskapet i Stortinget har vært i hardt vær etter byggeskandalen på Stortinget og den såkalte EOS-saken.

Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt seg kritisk om Thommessen, og mener Stortinget behøver en kandidat flere partiet kan samle seg rundt. Fra før av har Senterpartiet og SV varslet at de ikke vil støtte Thommessens for fire nye år som stortingspresident.

- Det er en fordel å ha en samlende kandidat. Jeg merker meg at både Senterpartiet og SV har varslet at de vil stemme mot Thommessen, de har jo også fremmet mistillitsforslag mot ham. Men dette ansvaret må flertallspartiene ta, sa Støre til Dagbladet på onsdag.

I dag har han altså gått til det skrittet og lansert en motkandidat til Thommessen. Det er svært uvanlig at en stortingspresident velges uten et overveldende flertall i ryggen.

Høyre og Frp kommer til å støtte Thommessen. Det er ventet at Ap, Sp, SV, samt de to representantene fra Rødt og MDG, vil støtte Eva Kristin Hansen. De utgjør til sammen 81 mandater.

Dermed sitter KrF og Venstre med Thommessens framtid i sine hender.

Står på KrF

Dagbladet erfarer at krefter i begge partiene kunne tenke seg en annen stortingspresident, men at verken KrF eller Venstre er villig til å bruke mye politisk kapital på å bytte ham ut.

Olaug Bollestad, nyvalgt komitéleder i helsekomiteen for KrF, sier hennes parti står ved Høyres forslag til president.

- Vi har sagt hele veien at vi stiller oss bak den kandidaten Høyre stiller til president, sier hun til Dagbladet.

KrF skal tidligere denne uka ha bedt Erna Solberg finne fram en annen Høyre-politiker til vervet som stortingspresident, noe statsministeren valgte å ikke gjøre.