Ap utsetter vedtak om oljeboring i nord

Varsler omkamp om oljeboring i 2010.

VIL IKKEN HA OLJEBORING: Natur og Ungdom demonstrerte lørdag utenfor kongressenteret hvor Arbeiderpartiet holder sitt landsmøte. AP utsetter spørsmålet om oljeboring til etter Forvaltningsplanen for Barentshavet skal behandles i 2010.
Foto Knut Falch / SCANPIX
VIL IKKEN HA OLJEBORING: Natur og Ungdom demonstrerte lørdag utenfor kongressenteret hvor Arbeiderpartiet holder sitt landsmøte. AP utsetter spørsmålet om oljeboring til etter Forvaltningsplanen for Barentshavet skal behandles i 2010. Foto Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det var først på tredje forsøk at landsmøte kom med sin endelige avgjørelse i spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. De to første gangene landsmøtet forsøkte, ble det talt opp for mange stemmer.

APs landsmøte tok i dag avgjørelse i saken om de skulle gå inn for å utsette oljeboringsaken.

197 stemte i tråd med programkomiteens forslag, og gikk inn for å utsette saken til etter Forvaltningsplanen for Barentshavet skal behandles i 2010.

Et mindretall på 102 stemte mot oljeboring.

Både SV- og Sp-lederen har sagt nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen på sine landsmøter.

Resultatet ble mye som forventet og motstanderne av oljeboring fikk samtidig det sterke mindretallet de ønsket, men klarte ikke å få Arbeiderpartiets landsmøte til å snu i spørsmålet om oljeboring i nord.

- Et vedtak vi kan leve med
Spørsmålet blir om det sterke mindretallet, sammen med vedtak fra SV og Sp, betyr at Arbeiderpartiet kan være villige til å snu i eventuelle nye regjeringsdiskusjoner.

- Dette er et vedtak som begge parter må kunne leve med. Vi har vedtatt en prosess alle kan ha tillit til, sier nestleder Helga Pedersen til Dagbladet.no.

Selv talte hun flertallets sak i debatten før vedtaket:

- Det er for tidlig å si ja, og det er for tidlig å si nei. Vi må hente inn mer kunnskap før vi tar en beslutning, sa Pedersen til landsmøtet.

AUF-leder Martin Henriksen har mobilisert nei-sida, men måtte se seg slått. Han har likevel ikke gitt opp håpet.

- Vi har råd og tid til å vente med oljeboring, sier Henriksen etter vedtaket.

Også Petter Stordalen tok seg tid til å kommentere avgjørelsen fra landsmøte:

- Reveenka og Lofottorsken årets tapere når APene stikker halen mellom beina, var Stordalens Twitter-melding på oljeboringsaken.