HODEBRY: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kan komme til å lede Aps valgkomité. Det ser ikke alle i organisasjonen like lyst på. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
HODEBRY: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kan komme til å lede Aps valgkomité. Det ser ikke alle i organisasjonen like lyst på. Foto: Geir Dokken / DagbladetVis mer

LO-lederen aktuell for valgkomiteen

Ap-verv skaper hodebry i LO: - Som å stikke hånda i et vepsebol

Hans-Christian Gabrielsen kan få jobben med å finne en mulig erstatter for Trond Giske i Ap-ledelsen.
- Som å stikke hånda i et vepsebol, mener LO-kilde.

I kretsen rundt LO-lederen slås det fast at han vil si ja dersom han blir bedt om det, slik tradisjonen er når verv skal besettes i Ap og LO. Men det finnes dem som for LOs skyld håper han ikke blir spurt.

- Å lede valgkomiteen i Arbeiderpartiet, sånn som det er nå, blir som å stikke hånda inn i et vepsebol, sier en LO-kilde til Dagbladet.

Andre i LO-systemet mener det tvert imot er i organisasjonens interesse at Gabrielsen påtar seg vervet, selv om det kan bli bråk. Selv er han taus om hva han ønsker seg.

- Hvem som skal lede partiets valgkomité er opp til partiets organer, og er en beslutning som ennå ligger langt fram i tid, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Dagbladet.

- Min holdning til det spørsmålet vil jeg gi uttrykk for når den tid kommer, fortsetter han.

På gjenvalg

I kraft av å være LO-leder er Hans-Christian Gabrielsen valgt som medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet.

I mer enn 30 år, fram til Valla-saken satte en stopper for praksisen, var det vanlig at Arbeiderpartiets valgkomité ble ledet av LOs leder. Gerd-Liv Valla hadde selv dette vervet i 2002 og 2005. Også tidligere LO-ledere som Yngve Hågensen, Leif Haraldseth og Tor Halvorsen har ledet valgkomiteen.

Men i 2007 ble tradisjonen altså brutt. Fram til i fjor ble valgkomiteen i stedet ledet av kjente Ap-profiler som Sigbjørn Johnsen, Hill-Marta Solberg og Martin Kolberg. Først foran stortingsvalget i 2017 var det tilbake til «normalen» da oppgaven tilfalt avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen.

Ny Giske?

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesforbundets leder Jørn Eggum sitter også i Aps sentralstyre. I et intervju med Dagbladet nylig åpnet de to LO-toppene for at valgkomiteen burde peke på en erstatter for Trond Giske i Aps partiledelse.

Giske trakk seg som nestleder tidligere i år, noe som førte til at Aps øverste ledelse krympet fra fire til tre.

- Det er veldig arbeidskrevende å drive et parti. For å sikre bredden i partiet mener jeg det bør være fire i toppen etter landsmøtet neste år. Men fram til da skal vi selvsagt styre videre med de tre vi har, sa Eggum.

Vedtektene slår fast at det skal være kjønnsbalanse i Ap-ledelsen. I et intervju med NRK i sommer åpnet stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Trøndelag for at hun kunne komme til å si ja dersom hun blir spurt om å bli ny nestleder i partiet. Skjer dette, må derfor enten Stenseng eller Tajik erstattes av en mann.

Det vil det kunne bli bråk av, for i intervjuer med Klassekampen i forrige uke slo både Tajik og Stenseng fast at de gjerne fortsetter i Ap-ledelsen.

Schjelderup

Dersom valgkomiteen skulle innstille på gjenvalg av partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng, tilsier vedtektene at det er en mann som eventuelt skal inn og fylle Giskes rolle.

- Ser du geografisk på det, så burde vi hatt en i ledelsen som har de nordlige brillene på seg, sa Eggum i intervjuet med Dagbladet.

En kandidat som fyller disse kriteriene er tidligere Lurøy-ordfører Bjørnar Skjæran, som leder Nordland Ap og som allerede sitter i partiets sentralstyre. Men i forrige uke lanserte Dagsavisens erfarne kommentator Arne Strand Bergens avtroppende byrådsleder Harald Schjelderup som mulig ny nestleder.

GÅR AV: Harald Schjelderup går av som byrådsleder i Bergen etter valget neste år.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GÅR AV: Harald Schjelderup går av som byrådsleder i Bergen etter valget neste år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Da Schjelderup gikk av, sa Jonas Gahr Støre at han så for seg Schjelderup i en nasjonal rolle i partiet. Schjelderup selv har understreket at han ikke er ferdig med politikken, fulgte Strand opp overfor BA.

Kilder Dagbladet har snakket med tror imidlertid ikke Schjelderup blir ny nestleder. Og selv svarte byrådslederen at han «virkelig ikke tror dette er aktuelt». Fellesforbundets Jørn Eggum sa det på sin side slik:

- Jeg kan ikke ta stilling til dette her og nå, men jeg kan si at Schjelderup er en jævla god kandidat.

Flere kandidater

Diskusjonene internt i Arbeiderpartiet om mulige nye nestledere er ikke kommet ordentlig i gang, sier kilder Dagbladet har snakket med. Til tross for signalene fra Fellesforbundet og Fagforbundet er det heller ikke sikkert at det blir en fjerde person i ledelsen.

Enkelte påpeker at det mest sannsynlige tvert imot er at Ap fortsetter med tre i ledelsen til valget neste år, for å unngå mer uro i partiet. Men som Dagbladet tidligere har skrevet, mener flere partikilder at samarbeidsforholdene på toppen ikke er de aller beste. Det kan gjøre at endringer tvinger seg fram. På den annen side er målingene kraftig i bedring, noe som gjør temperaturen mer levelig i partiet.

Valgkomiteen blir først nedsatt under landsstyremøtet 5.-6. februar neste år. Komiteens innstilling vil så bli behandlet på landsmøtet i begynnelsen av april.

Foruten LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, blir tidligere nestleder Helga Pedersen og stortingsrepresentant Rigmor Aasrud nevnt som to blant flere andre mulige kandidater til å lede valgkomiteen.