Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-veteran: - Kutt ut puritanismen i Ap

- Arbeiderpartiet burde for lengst kuttet ut puritanismen og redselen for å bli smittet av å samarbeide med andre, sier Ap-veteranen Guttorm Hansen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere stortingspresident Guttorm Hansen sier han i mange år har ivret for en debatt om samarbeid med andre partier. Uten å lykkes.

- Jeg har helt siden 60-tallet ment at Ap burde avklare sitt forhold til andre partier, og har ofte henvist til hvordan andre sosialdemokratiske partier i Norden har vurdert dette. Men alle forsøk på debatt har blitt kontant avvist. Om det skjer nå også, vet jeg ikke. Når Thorbjørn Jagland ikke har villet kommentere utspillene om regjeringssamarbeid, kan det være han mener det ikke er riktig tidspunkt, sier Ap-veteranen.

Ap + KrF + SV

Hansen - som for øvrig fyller 77 år i dag - understreker at regjeringssamarbeid med andre partier ikke er et aktuelt spørsmål i den nåværende politiske situasjonen.

Ap-leder Thorbjørn Jagland nektet før helga å kommentere denne debatten. Men etter at stortingspresident Kirsti Kolle-Grøndahl tok til orde for Ap-samarbeid med andre partier, har flere sentrale Ap-politikere gått ut med støtte til hennes syn.

Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen går foreløpig lengst. Han mener Ap bør vurdere regjeringssamarbeid med KrF og SV.

I et intervju med VG uttalte eks-statsråden følgende:

«Det ligger en del ting i politikken til Arbeiderpartiet, SV og KrF som gjør at de tre partiene kan utmeisle en politikk for langt inn i neste århundre.»

- Han får mene det, er den lakoniske kommentaren fra tidligere regjeringkollega Jørgen Kosmo.

Haster ikke

Kosmo, som nå er Ap-representant på Stortinget, vil ikke bidra til å låse fast standpunkter i media. Men han sier:

- Den debatten skal vi ta i Ap, men det haster ikke. Jeg overlater til partiledelsen å legge opp til en omfattende debatt. Den tas ut fra en rekke perspektiver. For oss som sitter i stortingsgruppa nå, er ikke en slik debatt aktuell, sier Kosmo.

Tidligere arbeids- og administrasjonsminister Nils Totland sier debatten om regjeringssamarbeid må komme som del av en omfattende prosess i partiet.

- Jeg er ikke blant dem som ønsker å drive høyttenkning om dette nå. Men tidene forandrer seg, og jeg avviser ikke at spørsmålet kan være aktuelt i en bredere demokratidebatt. Før vi konkluderer, bør vi ha bak oss minst ett landsmøte. Dette er ingen akutt sak, sier Totland.

Nei til KrF

- Debatten om koalisjoner er viktig, og må komme, men ikke nå, sier AUF-leder Anniken Huitfeldt.

- Det er en debatt som handler om kompromisser. Det Ap nå trenger, er å rendyrke profilen som selvstendig parti. Når det gjelder samarbeid er det ikke akkurat KrF jeg tenker på. I spørsmålet om toleranse står KrF med sine hjertesaker veldig langt fra det AUF står for, sier Huitfeldt.

Hele Norges coronakart