Får kritikk: Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (Ap) blir beskyldt for å låne Frps språkdrakt.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Får kritikk: Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (Ap) blir beskyldt for å låne Frps språkdrakt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Ap-veteran skuffet over eget parti: - Tar Frps ordbruk for god fisk

Det som er blitt oppfattet som et linjeskifte fra Ap i innvandringspolitikken skaper reaksjoner, både innad i partiet og utenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Aps nye innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani har vakt oppsikt både i og utenfor eget parti, ved å åpne for ytterligere innstramminger, og en tydeligere retorikk enn før, blant annet i et intervju med ABC Nyheter.

Antirasisk Senter er blant dem som har reagert på språkbruken fra Gharahkhani.

«Det siste dette samfunnet trenger, er at politikken blir et karneval hvor stadig flere vil kle seg ut som Sylvi Listhaug», skriver organisasjonens leder Rune Berglund Steen som en motreaksjon på en VG-kronikk fra Gharahkhani, som skal lede utvalget som skal forme Aps nye innvandringspolitikk.

Også i eget parti vekker uttalelser fra Gharahkhani i reaksjoner.

- Frp har klart å få Arbeiderpartiet til å blande sammen bruken av ordene innvandringspolitikk og asyl- og flyktningpolitikk på en måte jeg mener ikke er gunstig for debatten, og som tar Frps ordbruk for god fisk. Vi diskuterer ikke innvandring, vi diskuterer flyktningpolitikk. Frps ordbruk er som vanlig upresis og unøyaktig, sier Ap-veteran Grethe Fossum til Dagbladet:

Streng og rettferdig

Fossum reagerer også på at Aps nye flyktningpolitisk talsperson ikke bruker ordet human.

Aps innvandringspolitiske talsperson utelot ordet fra beskrivelsen av Aps innvandringspolitikk i forbindelse med et intervju på NRK torsdag morgen.

STØTTER: Jonas Gahr Støre gir på twitter i dag støtte til Masud Gharakhani. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STØTTER: Jonas Gahr Støre gir på twitter i dag støtte til Masud Gharakhani. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ordene streng, rettferdig og human har i en årrekke blitt brukt til å beskrive partiets innvandringspolitikk - mens Gharahkhani på radio i morges brukte bare de to første.

Han begrunnet dette med at humant ble dekket av ordet rettferdig, men det er Ap-veteranen uenig i.

- Human og rettferdig er ikke det samme, sier Fossum, og gir et eksempel.

- Det kan være rettferdig å sende noen til Kabul, men er det krig der, er det ikke humant.

Hun er ikke den eneste som reagerer.

- Må med

I en melding til Gharahkhani på facebook har tidligere Ap-statsråd Tove Strand også noen formanende ord til den nye innvandringstoppen til Ap.

«Merker meg at du er opptatt av en streng og rettferdig asylpolitikk. Det er selvsagt viktig, men i landsmøtevedtaket er også ordet human med. Hvis du skal bidra til ro og engasjement i partiet framover må du ta med det», skriver hun i en lykkeønsking til Gharkharani i forrige uke.

Strand sier hun står for det hun har skrevet, men vil ikke kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.

Overfor Adresseavisen i dag beskylder også leder Julie Instad Hole i Trøndelag AUF Gharahkhani for å gå for høyt ut på banen.

- Vi er enige om å føre en streng, human, og rettferdig asylpolitikk. Det betyr ikke at vi skal føre en streng og hjerteløs politikk. Vi er et sosialdemokratisk parti, det er ikke meningen at vi skal dilte etter Frp i innvandringspolitiske spørsmål, sier hun til avisa i en kommentar til uttalelser fra Gharahkhani.

Kritiseres av Venstre

I debatten i Stortinget i går, krevde Ap-toppen dessuten forsikringer fra Frps Hans Andreas Limi, om at Venstre i regjering ikke vil føre til liberaliseringer i innvandringspolitikken.

Det har fått Venstres Abid Raja til å reagere.

- Jeg er skuffet og rystet over Arbeiderpartiet. Lavmålet kom da de ba Fremskrittspartiet om garantier for at Venstre i regjering ikke skal føre til noen oppmyking. Ap tar nå på seg sine mest mørkeblå klær i innvandrings- og integreringsdebatten, sier Raja, som overfor VG beskylder Ap for å ha startet et kappløp med Frp om å ha den strengeste innvandringspolitikken.

Fra partilederen får Gharakhani derimot full støtte.

«God og tydelig Masud Gharahkhani på politisk kvarter om innvandring og integrering. "Bor du i Norge skal du bli en del av Norge» skriver Jonas Gahr Støre i dag på Twitter.

- Vet ikke hva hun sikter til

- Arbeiderpartiet skal finne vår politiske linje i innvandringsdebatten basert på gode sosialdemokratiske kjerneverdier. Derfor har jeg også sagt, og gjentar gjerne, at det verken er Frp eller SV, som skal styre vår politikk, skriver Gharahkhani i en melding til Dagbladet.

- For meg ligger human i rettferdighet, synes noen det er viktig å si human fordi det rører hjerterota så skal jeg gjerne nevne det mer. Det handler uansett om å ha kontroll på grensene til landet vårt og beskytte asylinstiuttet, legger han til.

- Det jeg er opptatt av er at det skal være lov å debattere innvandringspolitikk uten å bli putta i Frp båsen. Jeg misliker sterkt at noen prøver å gjøre det AP sier «bor du i Norge skal du bli en del av Norge» er bare noe Frp er opptatt av. Det handler om sosialdemokratisk politikk, avslutter den nye innvandringspolitiske talspersonen.

Han sier han ikke forstår hva Fossum mener med sammenblandingen av innvandringspolitikk på den ene sida og asylpoltikk på den andre.

- Faktum er i alle fall at Ap har fremmet 22 forslag om hvordan bekjempe sosial kontroll og støtte de skamløse jentene. To av de forslagene går på å forby søskenbarnekteskap og gjøre det ulovlig med psykisk press i arrangerte ekteskap. Det vil også ha en effekt på innstramning på familieinnvandringen,

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer