Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-veteraner ber eget parti snu om oktoberbarna

Tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal (Ap) er blant dem som reagerer på Sylvi Listhaugs (Frp) nye regler for oktoberbarna. Ap's nye innvandringstopp Masud Gharahkhani lover å se på saken.

KRITISK: Ap-veteranene Grethe Fossum og Bjørn Tore Godal er kritiske til oppfølgingen av oktoberbarna-vedtaket, og ber om oppmyking. Foto: Privat, NTB Scanpix
KRITISK: Ap-veteranene Grethe Fossum og Bjørn Tore Godal er kritiske til oppfølgingen av oktoberbarna-vedtaket, og ber om oppmyking. Foto: Privat, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opposisjonen på Stortinget fikk mulighet til å bestemme tolkningen av sitt eget flertallsvedtak om oktoberbarna fra november - men ville ikke fordi de reagerte på Frp-statsråd Sylvi Listhaugs henvendelse til Stortinget.

I stedet fikk Listhaug lage nye regler på bakgrunn av egen tolkning og innspill fra Venstre.

Nå skaper deler av Frp-statsrådens forskriftsendring om oktoberbarna protester innad i Ap.

Blant dem som reagerer, er partiveteran og tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal, som mener instruksen strider mot stortingsflertallets ønske.

- Problemet er at noen av personene som har klagd på vedtaket sitt, har fått rettighetene sine svekket av den grunn. Hadde de ikke klaget, ville de ha blitt omfattet av stortingsvedtaket om ny behandling. Det er etter mitt skjønn et brudd på stortingsflertallets intensjon, som jeg absolutt mener at Ap bør se på på nytt, sier Godal til Dagbladet.

Komplisert

Med det sikter han til at klageorganet UNE i noen tilfeller har brukt en annen begrunnelse enn UDI når de har opprettholdt avslag på asylsøknader, noe som igjen rammer noen av de såkalte oktoberbarna.

Enkelt forklart har de unnlatt å henvise til såkalt internflukt, noe som er ett av kravene dersom asylsøkerne skal få revurdert sine saker etter stortingsvedtaket.

Det igjen gjør at en gruppe på 35 såkalte oktoberbarn ikke får en ny sjanse til Norge, slik stortingets vedtak åpner for, slik også NRK har omtalt tidligere.

Godal er ikke den eneste Ap-veteranen som reagerer.

- 35 av oktoberbarna får nå avslag fordi UNE sier at de ikke oppfyller kravene til å få en ny vurdering. Det er ingen god måte å behandle denne saken på, og det kan umulig være det Stortinget mente, sier Grethe Fossum til Dagbladet.

Ingen ny problemstilling

Problemstillingen er ikke ny, og har opptatt Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) i en årrekke.

Organisasjonen mener det er et grunnleggende rettsikkerhetsproblem når klageorganet kommer med en ny begrunnelse enn hva UDI har lagt til grunn som faktum, og sier det skjer også i andre saker.

Et vedtak fra UNE er nemlig endelig, og det er i utgangspunktet ikke mulig å klage på den nye begrunnelsen, noe NOAS mener gjør klagebehandlingen illusorisk i tilfeller hvor UNE endrer begrunnelsen for vedtakene.

- De 35 vedtakene i oktoberbarna-porteføljen er et eksempel på dette, og kommer i en helt særskilt situasjon, når de av den grunn ikke omfattes av den nye forskriften. Det som er utvilsomt er at barna ikke har fått ivaretatt grunnleggende rettsikkerhetsprinsipper som kontradiksjon, og at klagebehandlingen deres har vært illusorisk, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i organisasjonen.

Sendte brev

Overfor NRK har også jussekspert Jan Fridtjof Bernt hevdet at UNE begår saksbehandlingsfeil - en påstand UNE selv har avvist.

Vergeforeningen har også reagert.

«Vi henstiller til de partier som er opptatt av en rettferdig og ikke minst anstendig behandling av oktoberbarna, å ta en vurdering på om forskriften på dette punktet er i tråd med Stortingsflertallets intensjoner», skriver nestleder Ine Johannesen i et brev til opposisjonspartiene på Stortinget.

Sitter med makta

Problemstillingen skaper ekstra frustrasjon hos vergene, som allerede før forskriften ble klar, varslet om at det kunne bli et problem.

OMDISKUTERT: Ny Innvandringspolitisk talsperson i Ap, Masud Gharahkhani, har gjort seg bemerket med det som oppfattes som en ny linje fra Ap i innvandringspolitikken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OMDISKUTERT: Ny Innvandringspolitisk talsperson i Ap, Masud Gharahkhani, har gjort seg bemerket med det som oppfattes som en ny linje fra Ap i innvandringspolitikken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I et brev til Stortinget ba Listhaug også om avklaring fra opposisjonen på om det var UNEs siste vedtak eller UDI-vedtaket som skulle styre hvem som ble omfattet av stortingsvedtaket.

Masud Gharahkhani, Ap's nye og omdiskuterte innvandringspolitiske talsperson, svarer ikke klart på hva landets største opposisjonparti mener om problemstillingen.

I en sms til Dagbladet sier han at partiet vil «se på» det i løpet av neste uke.

- Når det gjelder den delen av forskriften som omhandler UNE og ny vurdering så vil vi se på dette i løpet av neste uke, skriver Gharahkhani i en sms til Dagbladet.

- Altså: Du åpner for en omkamp om denne delen av forskriften?

- Det eneste jeg kan love er at vi skal se på den delen av forskriften som omhandler UNE og ny vurdering i løpet av neste uke, skriver Gharahkhani, som senere fredag sender følgende sms for å tydeliggjøre hva han mener:

- I utgangspunktet har vi tillit til UNEs vurderinger, men vi vil i løpet av neste uke forsikre oss om at intensjonen i vedtaket fra Stortinget er fulgt opp, skriver stortingspolitikeren, som så langt fredag ikke har vært tilgjengelig for telefonintervju.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!