- FALLITTERKLÆRING: Høyres Stefan Heggelund mener Ap's forslag om å slår hardt tilbake mot forslaget. - Dette er en fallitterklæring, og et insentiv for å ikke fullføre videregående skole. Foto: Nina Hansen
- FALLITTERKLÆRING: Høyres Stefan Heggelund mener Ap's forslag om å slår hardt tilbake mot forslaget. - Dette er en fallitterklæring, og et insentiv for å ikke fullføre videregående skole. Foto: Nina HansenVis mer

- Ap vil belønne skolesluttere

Høyre mener Ap's plan for arbeidslivet vil være et insentiv for å hoppe ut av skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig lanserte Arbeiderpartiet en tipunktsplan for å få flere unge inn i arbeidslivet.

Bakgrunnen for Ap's plan, er SSB-tall som viser at det er 118 000 arbeidsledige i Norge. Så mange arbeidsledige har det ikke vært på over 20 år. Når ledigheten stiger, så er det særlig unge uten formell kompetanse som ramme.

Av punktene på lista er blant annet et forslag om et mer fleksibelt dagpengeregelverk.

Det skal gjøre det enklere for ungdom som har falt utenfor å ta enkeltfag ved videregående skole mens de er på tiltak. LO-leder Gerd Kristiansen har tidligere snakket varmt om å legge til rette for utdanning for arbeidsledige:

- Arbeidsledige må få heve dagpenger mens de tar utdanning. Ledigheten vokser. Dagpenger er for passivt. Særlig for ungdom og innvandrere er det viktig at de kan kombinere dagpenger med opplæring og skolering for et arbeidsliv i nødvendig omstilling, sa Kristiansen til Dagbladet i forrige uke.

- Fallitterklæring Nå slår Stefan Heggelund, Høyre-politiker og medlem av arbeids- og sosialkomiteen, hardt tilbake mot forslaget.

- Dette er en fallitterklæring, og et insentiv for å ikke fullføre videregående skole. Det er viktig at så mange som mulig fullfører på normert tid, fordi det å fullføre øker muligheten for jobb. Innsatsen må rettes mot å hjelpe elever med risiko for å falle fra, mens dette er å belønne skolesluttere, sier Stefan Heggelund.

Arbeiderpartiet presiserer i planen at hovedregelen om at formell utdanning ikke skal finansieres ved dagpenger skal ligge fast, men Heggelund mener likevel at tiltaket vil fungere mot sin hensikt.

- Er det ikke positivt at de som ikke klarte å fullføre, nå får en ny sjanse?

- Vi har allerede lånekassa som er en god ordning, og du kan også få utdanning som tiltak på NAV. I tillegg vurderer kunnskapsministeren et forslag om livslang rett til videregående utdanning. Men det å gi økonomiske insentiver for å ikke fullføre, har det lenge vært bred politisk enighet om at ikke er klokt. Men nå har Ap tydeligvis valgt å snu på flisa.

- Kopierer politikk - Dette er bare ett av 10 punkter, det er en del andre gode tiltak her?

- Ja, men hvis du sammenlikner deres liste med hva regjeringen allerede gjør, så er dette punkter vi allerede er i gang med, sier Heggelund, og trekker blant annet fram punktene om tiltaksplasser, lærlingetilskudd og flere lærlingplasser.

Arbeiderpartiet mener Heggelund bommer i sin kritikk, og tror ikke et mer fleksibelt dagpengeregelverk vil fungere som en belønning for skolesluttere.

- Dette handler om å gi disse ungdommene noen verktøy til å komme seg ut av en negativ spiral mange av dem har vært i lenge. Jeg tror de færreste ville se med glede på å være i deres situasjon, selv om man skulle få støtte til å gjennomføre videregående, sier Truls Wickholm, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

- Kreativt utspill - Heggelund mener dere kopierer Høyres politikk?

- Det er et kreativt utspill, men ikke riktig. Vi har foreslått å bruke like mye på en lærling som vi bruker på en som tar studieforberedende. Budsjettforslaget fra regjeringen økte ikke lærlingtilskuddet. Det ble imidlertid plusset på litt i Stortinget, men ikke nok, sier Wickholm, og mener det samme gjelder tiltaksplasser.

- Vi fikk sterke signaler i fjor høst om at vi kunne stå overfor en økende ledighet. Da er tiltaksplasser viktig for at folk ikke skal falle ut, og lettere komme inn i arbeidslivet igjen. Regjeringen kuttet tiltaksplasser i sitt budsjettforslag før de gjorde retrett i Stortinget. Men er langt unna det nivået vi burde ha i den situasjonen vi er i nå. Seinest i juni kunne Heggelund og Høyre stemt for våre forslag, men valgte ikke å gjøre det.

- IKKE ET INSENTIV: Arbeiderpartiets Truls Wickholm mener Heggelund bommer i sin kritikk, og tror ikke et mer fleksibelt dagpengeregelverk vil fungere som en belønning for skolesluttere. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX
- IKKE ET INSENTIV: Arbeiderpartiets Truls Wickholm mener Heggelund bommer i sin kritikk, og tror ikke et mer fleksibelt dagpengeregelverk vil fungere som en belønning for skolesluttere. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Vis mer