Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil bruke tid på å finne Giskes etterfølger

Som ny finanspolitisk talsperson.

MÅ ERSTATTES: Partileder Jonas Gahr Støre (t.h.) må finne en ny finanspolitisk talsmann etter at Trond Giske (t.v.) har gått av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ ERSTATTES: Partileder Jonas Gahr Støre (t.h.) må finne en ny finanspolitisk talsmann etter at Trond Giske (t.v.) har gått av. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan ta tid før det er klart hvem som blir ny finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet etter Trond Giske.

Etter det NTB kjenner til, var saken ikke tema da Ap's stortingsgruppe hadde gruppestyremøte tirsdag. Det er heller ikke ventet at saken blir avklart på gruppemøtet onsdag, får NTB opplyst fra sentralt hold i partiet.

- Brenner ikke

- Det haster ikke. Dette er ikke noe som brenner, sier kilder i Ap som NTB har snakket med.

Det er gruppas ordinære valgkomité, som ledes av innpisker Kari Henriksen, som har ansvaret for å finne kandidater til den framskutte posisjonen, som det inntil søndag var partiets avgåtte nestleder Trond Giske som hadde.

Komiteen må ta stilling til om løsningen blir å flytte på én person, eller om det skal legges en større kabal som gir rokeringer i partiets ulike fraksjoner. Til slutt er det stortingsgruppa som tar den endelige beslutningen. Enn så lenge blir arbeidet i fraksjonen håndtert av nestleder Ingrid Heggø.

Mange spekulasjoner

Spekulasjonene går nå høyt om hvem som blir ny leder. Marianne Marthinsen, som mot sin vilje måtte gi fra seg vervet etter valget i fjor høst, har allerede gjort det klart at hun ikke er aktuell. Marthinsen sitter nå i utenriks- og forsvarskomiteen.

Klassekampen har snakket med flere i Ap som mener at partileder Jonas Gahr Støre selv bør ta på seg rollen som finanspolitisk talsperson for å unngå ubalanse og større rokering i partiet.

NTBs kilder mener imidlertid en slik løsning er lite trolig.

- Det er en svært arbeidskrevende rolle. Jonas trenger en som kan gjøre jobben, sier en.

De mener også det er sannsynlig at det er en av de eksisterende fraksjonslederne som får vervet. Det vil i så fall innebære en større eller mindre rokering.

- Trenger en samlende person

Blant navnene som nevnes, og som regnes for å være «trygge» kandidater, er Rigmor Aasrud og Espen Barth Eide. Eide, som tidligere har vært både utenriks- og forsvarsminister, leder i dag Ap's energi- og miljøfraksjon på Stortinget, mens Aasrud leder kommunalfraksjonen.

Ingen av de to ville tirsdag kommentere saken overfor NTB.

Andre aktuelle fraksjonsledere er Ingvild Kjerkol, Lene Vågslid og Terje Aasland. Ifølge NTBs kilder er Hadia Tajik og Anniken Huitfeldt trolig uaktuelle fordi de er for nært knyttet til Giske-saken.

- Vi trenger en person med bred politisk erfaring, som samtidig kan virke samlende, sier en.

Tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen avviser at han er aktuell som leder av finansfraksjonen.

- Jeg har det veldig bra der jeg er, sier Andersen, som i dag er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, til NTB.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!