- Ap vil gå inn for gratis skolemat

Redaksjonskomiteen i Ap innstiller på gratis skolemat, erfarer VG. I første omgang vil de ha en tilskuddsordning for kommunene.

GRATIS: Redaksjonskomiteen i Ap innstiller på gratis skolemat, erfarer VG. I første omgang vil de ha en tilskuddsordning for kommunene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GRATIS: Redaksjonskomiteen i Ap innstiller på gratis skolemat, erfarer VG. I første omgang vil de ha en tilskuddsordning for kommunene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Forslaget vil koste 1,6 milliarder årlig går det fram av Aps alternative statsbudsjett for 2019, der Ap foreslo gratis skolemat for alle elever i grunnskolen, med 6 kroner dagen i egenbetaling.

Uten egenbetaling vil ett enkelt måltid daglig koste over 2,3 milliarder kroner årlig.

Aps sentralstyre peker i sin merknad til forslagene på at partiet har programfestet at det ønsker «ett enkelt daglig måltid i skolen».

Ifølge Finansdepartementet vil et varmt skolemåltid daglig koste ytterligere 4,4 milliarder kroner årlig i råvarekostnader. Samtidig vil servering av et varmt måltid innebære en betydelig kostnad til ombygging og utstyr, blant annet til kjøkkenfasiliteter.

Diskusjonen om skolemat er en gjenganger i norsk politikk.

Nylig foreslo flertallet i et Høyre-utvalg at «kommunene og fylkeskommunene bør tilby enkel og sunn skolelunsj fra barneskole til videregående opplæring mot selvkost, skjermet for lavinntektsfamilier»