Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil gi polakker trygd etter polsk prisnivå

Vil begrense eksporten av norske trygdeytelser.

TRYGDEREGLER: Hadia Tajik (Ap) sier at dagens trygdeordning er urimelig gode. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TRYGDEREGLER: Hadia Tajik (Ap) sier at dagens trygdeordning er urimelig gode. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnetrygd, kontantstøtte og uførepensjon bør følge prisnivået i det landet pengene blir betalt ut, mener Arbeiderpartiet som vil begrense eksporten av norske trygdeytelser.

Dagens ordninger er urimelige gode, mener Hadia Tajik som har ledet et utvalg i Arbeiderpartiet som har jobbet med denne saken.

- En av de tingene vi ønsker å gjøre, er å utbetale en del ytelser etter norske regler, men etter det lokale nivået i det landet som ytelsen blir mottatt i. Det betyr for eksempel at hvis man mottar barnetrygd i Polen, vil det være barnetrygd etter norske regler, men etter polsk prisnivå, sier Tajik til NRK.

Hun ser ikke for seg at denne ordningen vil gjelde alderspensjon, så norske pensjonister i for eksempel Spania vil ikke få mindre pensjon dersom ordningen trer i kraft.

SVs Karin Andersen er skeptisk, og sier at hun ikke synes forslaget høres rettferdig ut og at det ikke vil være så lett å gjennomføre.

Høyres Bent Høie er derimot positiv.
- En del av de ytelsene vi har, er tilpasset kostnadsnivået her i Norge, men med et mye mer integrert arbeidsmarked i Europa, kan disse ordningene bli for gode. Det vil undergrave muligheten til å beholde ordningene hvis for mange tar med seg pengene til andre land, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media