Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil gjøre ny vurdering av Andøya etter «mye ny informasjon»

Vil gjennomgå tallgrunnlaget på nytt, til jubel fra Senterpartiet. - Når vi først har fått dem dit, skal vi greie resten, sier Liv Signe Navarsete (Sp).

ANDØYA: Eirik Skarland, forsvarsveteran, og Geir Dolonen-Marthiniussen fra Styrk Heimevernet, STILTE i valgboden for å snakke om Andøya flystasjon. Også tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) deltok. Han fortalte at Ap er på glid når det gjelder en omkamp om den omstridte nedleggelsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i Dagbladets valgbod tirsdag i dag at Espen Barth Eide, stortingskandidat for Ap og tidligere forsvarsminister, åpnet for omkamp om Andøya flystasjon.

Nyheten faller trolig i god jord i deler av Nord-Norge, hvor den planlagte nedleggelsen av flystasjonen, har vakt sterke følelser.

- Det vi sier om Andøya, er at det er kommet mye ny informasjon, inkludert den rapporten som ble lagt fram i går, som trekker i tvil det økonomiske beregningsgrunnlaget som regjeringen la fram. Det vi lover, er at alt dette skal vi se veldig grundig på, slik at vi er sikre på at vi tar den riktige beslutningen - enten det betyr at vi står på eller snur vedtaket, sier Barth Eide til Dagbladet.

Rapporten han viser til, er en rapport gjort av Samfunnsøkonomisk Analyse på oppdrag fra Senterpartiet.

Den sår tvil om det økonomiske beregningsgrunnlaget bak nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Den tidligere forsvarsministeren sier Ap er tydeligere enn før på at de skal gjennomgå spørsmålet om nedleggelsen på nytt, og forklarer det med at det har akkumulert seg opp mye ny informasjon de siste par månedene.

- Det var vært beregninger fra Avinor om sivildrift, rapporten vi så i går, en økende alliert interesse for dette området mht. maritime patruljeflyginger. Det er såpass mye at vi, for at det skal være full tillit til prosessene, må ha en ordentlig gjennomgang av dette før vi eventuelt bekrefter vedtaket eller snur om på det og lager en ny plan, sier Barth Eide.

Han hevder dagens uttalelser ikke innebærer en snuoperasjon fra Ap, men går lenger enn før i å åpne for en omkamp om flystasjonen, som Ap støttet nedleggelse av i regjeringens Langtidsplan for Forsvaret.

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Nordland Ap er glad for at partiet hans nå tar et tydelig standpunkt i spørsmålet.

Ap har slitt kraftig på målingene i Nordland, og ligger i øyeblikket an til å redusere fra fire til tre mandater i fylket, antakelig litt på grunn av Andøya-saken.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi nå lytter til innvendingene som har kommet fra fagmilitære og lokalbefolkninga, slik at vi nå kan få gått gjennom dette på nytt, sier Sivertsen.

Tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete er også fornøyd, og sier hun tror Ap nå er på glid.

- I dag oppfatter jeg at Ap går et steg i rett retning, og at det de sier er at de vil gå gjennom rapporten Sp har utarbeidet og se på tallene på nytt. Når vi først har fått dem dit skal vi også, såframt det blir en regjering bestående av Ap og Sp, greie resten, sier Navarsete (Sp).

Hun skulle riktignok ønske Ap var enda tydeligere.

- Men de har i alle fall i dag åpnet for at de vil gå gjennom tallene på nytt, mens de tidligere har sagt at det ikke er aktuelt, sier Sp-politikeren til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!