Ap vil ha Kolberg på tinget

Partisekretæren skal erstatte Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en overraskende vending har Buskerud Ap foreslått partiets sekretær Martin Kolberg som førstekandidat til stortingsvalget til neste år, ifølge en pressemelding.

- Jeg er svært glad for innstillingen, sier Kolberg i en kommentar til eget parti.

I Jaglands sted

Nominasjonen av partisekretæren kommer etter at langvarig listetopp og med-liung Thorbjørn Jagland tidligere denne uka bebudet at han trekker seg tilbake fra norsk politikk for å satse på en karriere i Europarådet.

Kolberg var første vararepresentant for Buskerud Ap i 2001-2005, og møtte fast på tinget i en kort periode i 2001 mens Jagland var utenriksminister.

Ifølge partisekretæren selv har han den seinere tida fått flere oppfordringer om å stille som listetopp, og har altså nå takket ja.

- Dersom jeg blir nominert, vil jeg bruke all min arbeidskraft på Stortinget, sier Kolberg - og bebuder dermed at dersom nominasjonen går igjennom, vil partiet måtte se seg om etter en ny sekretær på landsmøtet i april neste år. Lite tyder på at det motsatte vil skje.

Frp-kodens far

Ap vil ha Kolberg på tinget

59-åringen, som tiltrådte som partisekretær i desember 2001, er muligens mest kjent for å ha lansert begrepet «Frp-koden», eller snarere for å hevde å ha knekt den:

Begrepet innførte han for å anskueliggjøre konsekvensene av Fremskrittspartiets politikk, som han beskrev som å «si én ting og gjøre noe annet», spesielt i lys av en antatt velgerflukt fra venstresida til Frp.

I tillegg spilte Kolberg en sentral rolle i oppstyret rundt LO-leder Gerd-Liv Valla, som endte med at partisentralstyremedlem Valla gikk av i mars i fjor.

Valla hevdet seinere i sin selvbiografi at sentrale Ap-folk, blant dem statsminister Jens Stoltenberg og Kolberg, sterkt hadde bidratt til hennes avgang, og kalte partisekretæren «en iskald løgner».

Kolberg selv benektet enhver befatning med prosessen rundt Valla.

RESPEKTERT PARTIVETERAN: Martin Kolberg (59) har hatt sentrale verv i Arbeiderpartiet sentralt siden begynnelsen av 80-tallet. Her foran partiets hovedkvarter på Youngstorget i Oslo. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
RESPEKTERT PARTIVETERAN: Martin Kolberg (59) har hatt sentrale verv i Arbeiderpartiet sentralt siden begynnelsen av 80-tallet. Her foran partiets hovedkvarter på Youngstorget i Oslo. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer