Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil ha Kolberg på tinget

Partisekretæren skal erstatte Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en overraskende vending har Buskerud Ap foreslått partiets sekretær Martin Kolberg som førstekandidat til stortingsvalget til neste år, ifølge en pressemelding.

- Jeg er svært glad for innstillingen, sier Kolberg i en kommentar til eget parti.

I Jaglands sted

Nominasjonen av partisekretæren kommer etter at langvarig listetopp og med-liung Thorbjørn Jagland tidligere denne uka bebudet at han trekker seg tilbake fra norsk politikk for å satse på en karriere i Europarådet.

Kolberg var første vararepresentant for Buskerud Ap i 2001-2005, og møtte fast på tinget i en kort periode i 2001 mens Jagland var utenriksminister.

Ifølge partisekretæren selv har han den seinere tida fått flere oppfordringer om å stille som listetopp, og har altså nå takket ja.

- Dersom jeg blir nominert, vil jeg bruke all min arbeidskraft på Stortinget, sier Kolberg - og bebuder dermed at dersom nominasjonen går igjennom, vil partiet måtte se seg om etter en ny sekretær på landsmøtet i april neste år. Lite tyder på at det motsatte vil skje.

Frp-kodens far

image: Ap vil ha Kolberg på tinget

59-åringen, som tiltrådte som partisekretær i desember 2001, er muligens mest kjent for å ha lansert begrepet «Frp-koden», eller snarere for å hevde å ha knekt den:

Begrepet innførte han for å anskueliggjøre konsekvensene av Fremskrittspartiets politikk, som han beskrev som å «si én ting og gjøre noe annet», spesielt i lys av en antatt velgerflukt fra venstresida til Frp.

I tillegg spilte Kolberg en sentral rolle i oppstyret rundt LO-leder Gerd-Liv Valla, som endte med at partisentralstyremedlem Valla gikk av i mars i fjor.

Valla hevdet seinere i sin selvbiografi at sentrale Ap-folk, blant dem statsminister Jens Stoltenberg og Kolberg, sterkt hadde bidratt til hennes avgang, og kalte partisekretæren «en iskald løgner».

Kolberg selv benektet enhver befatning med prosessen rundt Valla.

RESPEKTERT PARTIVETERAN: Martin Kolberg (59) har hatt sentrale verv i Arbeiderpartiet sentralt siden begynnelsen av 80-tallet. Her foran partiets hovedkvarter på Youngstorget i Oslo. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
RESPEKTERT PARTIVETERAN: Martin Kolberg (59) har hatt sentrale verv i Arbeiderpartiet sentralt siden begynnelsen av 80-tallet. Her foran partiets hovedkvarter på Youngstorget i Oslo. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!