BER OM STOPP: Arbeiderpartiet ber regjeringen oppheve instruksen om utsendelse av de såkalte oktoberbarna, melder NRK. Her partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BER OM STOPP: Arbeiderpartiet ber regjeringen oppheve instruksen om utsendelse av de såkalte oktoberbarna, melder NRK. Her partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Oktoberbarna

Ap vil ha ny vurdering av asylbarna etter intern strid: - Ledelsen ble overkjørt

Fikk krass kritikk forrige uke. Nå vil Ap ha ny vurdering av «oktoberbarna».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Arbeiderpartiet har bestemt seg for å stoppe utsendinga av de såkalte oktoberbarna. Partiet ber regjeringen om å oppheve instruksen om utsending, og ønsker en ny vurdering av saken, melder NRK.

Dagbladet får opplyst at partiet vil ha en ny vurdering av asylbarna, og ber om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Det ble klart etter et møte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe mandag kveld.

Møtet startet klokka 17 og var ferdig 19:15, etter en lang debatt.

- Ledelsen ble overkjørt i en strid som har pågått over lang tid, sier en kilde som var til stede på møtet, til Dagbladet. Svært mange skal ha tatt ordet på møtet.

Dagbladet får opplyst at Arbeiderpartiet ønsker at vedtaket skal ha tilbakevirkende kraft, for dem som eventuelt har fått søknaden sin behandlet etter 1. oktober 2016 og som allerede er uttransportert til Afghanistan.

- Med innstrammingene vi nå legger opp til, så er dette et godt forslag som treffer de det skal treffe. Dette er ikke et «alle-skal-bli»-forslag. Vi skal fortsatt verne om asylinstituttet, og sørge for at de som har behov for opphold skal få bli, mens de som ikke oppfyller kravene skal returneres, sier innvandringspolitisk talsperson i Ap, Stein Erik Lauvås, til Dagbladet.

Lauvås sier at bakgrunnen for at partiet nå kommer med et nytt forslag er en betydelig økning i antallet mindreårige asylsøkere som har fått innvilget midlertidig opphold, siden Stortinget gikk inn for å fjerne rimelighetsvilkåret 1. oktober i fjor.

- Fortsatt på den strenge siden

Rimelighetsvilkåret gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig», skriver NTB.

- Før var det rundt 5 prosent av denne gruppen som fikk midlertidig opphold, i etterkant økte det til over 40 prosent. Da rimelighetsvilkåret ble opphevet, hadde Stortinget ingen informasjon som tilsa at dette ville skje. Derfor ønsker vi at alle vedtak som er gjort i denne perioden knyttet til denne gruppen, skal stilles i bero og gjennomgås på nytt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Støre frykter ifølge NTB ikke at forslaget vil føre til økt tilstrømming av enslige mindreårige asylsøkere til Norge.

- Dette endrer ikke på det grunnleggende spørsmålet om du har rett til beskyttelse når du kommer til Norge. Med dette er vi fortsatt på den strenge siden i Europa. Vi er det eneste landet i Europa som har avviklet rimelighetskriteriet, og det vi gjør her er å forsikre oss om at vi har en praksis som er helt naturlig i en rettsstat, sier Støre.

Arbeiderpartiet understreker at de ikke vil støtte SVs to nye asylforslag, eller Venstres forslag, når disse skal behandles tirsdag.

- Noen får bli, mens noen må dra

Partikollega Jette Christensen er godt fornøyd med forslaget.

- Jeg er fornøyd med at Arbeiderpartiet i morgen fremmer forslag om at ingen asylbarn med midlertidig opphold sendes ut før de riktige spørsmålene er stilt; Vet du hvor du skal? Har du nettverk der? Er du i stand til å ta vare på deg selv?, sier Jette Christensen til Dagbladet.

Hun sier hun er glad for at Ap legger opp til at den enkeltes sårbarhet og sikkerhetssituasjonen nå skal bli vurdert på nytt.

- Fordi det ikke bare dreier seg om hvorvidt landet er objektivt trygg, det er også viktig at de som skal sendes ut er i stand til å være trygge etter vi har hatt dem her. Siden folk er forskjellige vil det etter den individuelle vurderingen bli slik at noen får bli mens noen må dra, men da er det bestemt ut fra den enkeltes situasjon og vurdert mye mer rettferdig enn i dag

Forslaget om ny vurdering vil bli fremmet for Stortinget i morgen.

Støttet ikke
Nyheten om Aps forslag kommer under en uke etter at SV fremmet et hasteforslag i Stortinget om umiddelbar stans i tvangsreturer til Afghanistan for unge asylsøkere.

Årsaken til at det hastet, er at over 900 såkalte «oktoberbarn» – mindreårige, enslige asylsøkere som på papiret har fylt 18 år – nå skal sendes tilbake til Afghanistan. Til nå skal minst 400 av dem ha dratt fra asylmottakene og flyktet til en usikker tilværelse andre steder i Europa for ikke å bli returnert.

Arbeiderpartiet ville imidlertid ikke umiddelbart støtte forslaget, og sa at de ville vente på en redegjørelse fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

Intern uro

Torsdag forrige uke vedtok partigruppa å støtte Sylvi Listhaug og gå imot SVs forslag om å stanse utsendelsene av asyl-ungdommer som fyller 18 denne høsten.

- Å stanse returer av alle til Afghanistan vil sende et galt signal og være i strid med en praksis vi har hatt, sa partileder Jonas Gahr Støre etter møtet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Dagbladet kunne imidlertid skrive at det var store diskusjoner om dette på gruppemøtet. Blant annet representanter fra Buskerud, Hordaland og Oslo skal ha protestert mot den politikken som Støre og flertallet i gruppa står for.

- Det er ubehagelige å bli satt i bås med Frp i denne saken, sa en av stortingsrepresentantene Dagbladet har snakket med.

Dagbladet har i en rekke artikler den siste måneden satt søkelyset på høstens diskusjoner om de såkalte oktoberbarna – enslige mindreårige som har bodd på asylmottak i Norge i påvente på 18-årsdagene sine.

Mange av dem fyller 18 år denne høsten, og blir da sendt ut igjen av norske myndigheter.

Her er forslaget fra Arbeiderpartiet

I. Stortinget ber Regjeringen oppheve GI-02/2017 – Instruks om praktisering av utlendingsloven § 38, jf. utlendingsforskriften § 8-8 – enslige, mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år som kan henvises til internflukt.

II. Stortinget ber Regjeringen så raskt som mulig sørge for at for at mangel på omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser til å etablere seg i internfluktområdet skal ha betydning ved vurderingen av om det for enslige mindreårige asylsøkere skal gis ordinær tillatelse etter utlendingsloven § 38.

III. Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle saker med vedtak fra og med 01.10.2016 og frem til i dag, som gjelder enslige mindreårige asylsøkere som er henvist til internflukt og som har fått midlertidig opphold, blir vurdert på nytt. Instruks GI-02/2017 – Instruks om praktisering av utlendingsloven § 38, jf. utlendingsforskriften § 8-8 – enslige, mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år som kan henvises til internflukt, oppheves med virkning for vurderingen av disse sakene. Endringen, om at mangel på omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser til å etablere seg i internfluktområdet skal ha betydning ved vurderingen av om det for enslige mindreårige asylsøkere skal gis ordinær tillatelse etter utlendingsloven § 38, skal gis virkning for vurderingen av disse sakene.

IIII. Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle saker med vedtak fra og med 01.10.2016 og frem til i dag, som gjelder enslige mindreårige asylsøkere som er henvist til internflukt og som har fått midlertidig opphold, stilles i bero.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer