Ap vil ha statskirke - men ikke statsreligion

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aps sentralstyre vil beholde kirkens forankring i Grunnloven, men fjerne paragrafen om at den evangelisk-lutherske lære er Norges offentlige religion.

Kravet om at minst halvparten av statsrådene må være medlemmer av statskirken vil sentralstyret også fjerne. Bare kirkeministeren må være medlem av statskirken, og kirkestatsråd skal bestå av de medlemmer av regjeringen som er medlemmer av Den norske kirke.

Det besluttet et enstemmig sentralstyre på et møte mandag. Saken skal ut til behandling i partiets fylkeslag, og endelig behandles på landsmøtet i april.

Ap vil erstatte den evangelisk-lutherske læres særstilling i Grunnloven med en samlende verdiparagraf som verner om menneskets iboende og ukrenkelige rettigheter.Bred tilslutning 

- Ap håper på bred tilslutning til dette forslaget, sier statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Regjeringspartner SV ønsker å skille kirke og stat, mens Senterpartiet vil videreføre statskirken og beholde den evangelisk-lutherske lære som statens offentlige religion. I Arbeiderpartiet er alle syn representert, og Jens Stoltenberg håper kompromissforslaget vil bygge bru mellom fløyene.

Kirkelig demokrati

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer